Áramlimitáció és áramkimaradás nehezíti a gyártást Kínában

A kormány megpróbálja elosztani az elérhető kapacitást a lakosság és a gyártók között.

Komoly problémába futhat rövidebb távon Kína, ugyanis számos kedvezőtlen tényező miatt nem jutnak elegendő áramhoz a gyártók. A gond többfelé ágazik, de az egész alapját az adja, hogy az utóbbi időben a szén és a gáz ára növekszik, és ezt a közműszolgáltatók a kormány korlátozásinak következtében nem háríthatják át teljesen a lakosságra. Emiatt ugyanakkor a szolgáltatók bővítéssel sem élnek, hiszen ennek kitermelése gyakorlatilag lehetetlen, vagyis egy ilyen beruházás számukra kedvezőtlen lenne.

Ezzel együtt Kína fokozatosan megpróbálja áttervezni a gazdaságát, annak érdekében, hogy a városai élhetőbbek legyenek, azaz ne borítsa őket sűrű szmogba. Ez hosszú távon hasznos lépés, de rövidebb távon a pekingi kormány úgy dolgozik, hogy éves kvótákhoz kötik az energiafelhasználást, amivel hirdetni tudják a növekvő hatékonyságot.

Adott tehát egy fixen beosztandó energiakvóta, illetve az, hogy a lakosságot nem akarják háttérbe szorítani, hiszen kellemetlen lenne a kínai vezetés számára, ha az emberek nem tudnák felfűteni az otthonaikat a téli hónapokban.

A fentiek összességében egyensúlyozásra kényszerítik pekingi kormányt, vagyis az elérhető kapacitást a lakosság és a gyártók között megpróbálják elosztani. Kiderült azonban, hogy több gyár már most elhasználta az idei évre leköthető kvótáját, aminek köze lehetett ahhoz, hogy a járvány utáni igények megugrottak, és ezt a cégek igyekeztek teljesíteni.

Az AP hírügynökség szerint egyes gyárak leállásra lettek kötelezve, és köztük van például az Apple egyik beszállítója is, utóbbi cég Shanghajtól nyugatra fekvő üzemének működését felfüggesztették a helyi hatóságok.

Ezeken túlmenően váratlan áramkimaradások is okoznak galibákat, többek között Liaoyang városában 23 embert szállítottak kórházba, miután az egyik fémöntődében leállt a szellőzést biztosító ventilátor, aminek következtében megmérgezték őket a felgyülemlő gázok. Szerencsére haláleset nem történt.

Az AP úgy tudja, hogy kisebb mértékben is maximális megtakarításra törekszik az ország, többek között Harbin városában a bevásárlóközpontok a megszokottnál hamarabb zárnak, hogy ne kelljen sokáig égetni a lámpákat, illetve Kuangtung tartományon belül a légkondicionálókat sem lehet akármilyen alacsony hőmérsékletre beállítani.

Azt nehéz megjósolni, hogy Kína hogyan próbálja orvosolni a helyzetet. A lehetőségek igencsak korlátozottak, de nyilván a gyártás folyamatossága legalább annyira fontos, mint a lakosság energiaellátása.

Azóta történt