Nem negyven: négyezer!

Az elmúlt napok legnagyobb vihart kiváltó biztonsági botránya az egyébként szigorúnak ismert ellenőrzési rendszere miatt kiváltképp biztonságosnak tartott alkalmazásboltot érintette, az Apple App Store-t.

Ahogy az IT café is beszámolt róla, a fertőzések oka az volt, hogy a (főleg kínai) fejlesztők a gyorsabb sebesség reményében nem minden esetben az Apple oldaláról töltik le az Xcode névre hallgató fejlesztői eszközt, a hackerek pedig ezt használták ki, amikor a programba káros kódot helyeztek el, majd ezzel töltötték fel az alternatív letöltőközpontokat.

Tegnapelőtt azt írtuk, hogy 39 alkalmazásban találták jelét a fertőzésnek, és már ez is akár több százmillió felhasználót érinthet. Ám a FireEye biztonsági cég tegnap kiadott közleményében azt írja, hogy saját vizsgálatuk szerint ennél sokkal több, mintegy négyezer alkalmazásban találták meg a kártékony kódot, mely képes a készülék és a felhasználó adatait ellopni, majd a támadóknak elküldeni. A cég vezetője szerint a fertőzött alkalmazások többsége nagy kínai vállalatokhoz köthető.

Azóta történt

Előzmények