Megszabadult a zaklatási ügybe keveredett biztonsági cégtől az Amazon

A német ARD televíziós csatorna egyik múlt héten sugárzott adása nagy felháborodást váltott ki a német közvélemény részéről. A riport a németországi Bad Hersfeld-i Amazon raktárban foglalkoztatott dolgozók szállás- és munkakörülményeit mutatta be. A műsor szerint a főleg a karácsonyi időszakra felvett embereket szűk apartmanokba összezsúfolva szállásolták el, és megbízhatatlan buszokkal szállították munkahelyükre. A területet őrző biztonsági cég emberei zaklatták őket, rendszeresen átkutatták a szobáikat és heccelődtek velük a reggelinél. Egyes beszámolók szerint leginkább a spanyol és lengyel vendégmunkások voltak a Hensel European Security Service kihágásainak szenvedő alanyai. A riport arra az érdekességre is felhívta a figyelmet, hogy a biztonsági cég nevének kezdőbetűiből összeálló mozaikszó Hitler helyettese, Rudolf Hess családnevét adja ki. A Hensel tagadta a filmben elhangzott, és a szélsőjobboldali kapcsolatokat gyanító vádakat is.

A biztonsági cég a vendégmunkásokhoz hasonlóan nem közvetlenül az Amazon alkalmazásában állt, hanem az online kereskedőháznak olcsó munkaerőt biztosító munkaerő-kölcsönző céggel. Ez bevett szokás a magas számú, de viszonylag képzetlen munkaerőt igénylő munkaadók esetében, mert így sokkal rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó piaci igényekhez.

A német munkaügyi miniszter rendkívüli vizsgálatot követelt az ügyben, és kilátásba helyezte egyes munkaerő-kölcsönző cégek működési engedélyének visszavonását is, amennyiben a filmbéli vádak beigazolódnak.

A nyomás hatására, és egy méretes európai PR fiaskót megelőzendő az Amazon tegnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszüntetett mindennemű kapcsolatot az említett biztonsági céggel.

„Az Amazon zéró toleranciát tanúsít a diszkrimináció és a megfélemlítés minden formája ellen, és ugyanezt várja el összes partnerétől.” – nyilatkozta Ulrike Stoecker, az Amazon német szóvivője.

Az ügy újra ráirányította a figyelmet az Amazon raktári dolgozóinak nehéz munkakörülményeire. Az elmúlt években Európában, Angliában és az Egyesült Államokban is sokat kritizálták a céget a gyakori munkahelyi balesetek, munkára alkalmatlan hőmérsékleti viszonyok és nehezen teljesíthető célok miatt.

Azóta történt

  • Az Amazon is szuperközpontot épít

    A virágzó amerikai informatikai cégek különleges új épületekbe fektetik a pénzüket, megalkotva ezzel saját piramisaikat is.

  • Nemsokára Kínában is elérhető lehet az Amazon Kindle

    Hosszas előkészítés után a kiemelt fontosságú kínai piacon is megjelenhet végre a Kindle termékcsalád, de az Amazon komoly versenyre számíthat ottani konkurenseitől.

  • Amazon Mayday – házhoz jön a segítség

    Az Amazon tegnap bemutatta az új Kindle Fire HDX tableteket, de a hardvernél sokkal érdekesebb két új szolgáltatás, az élő online technikai segítség és az eddig csak streamelhető Prime Instant videók letölthetősége.

Előzmények