Magyarországon egyre gyorsabb a net, a hetedikek vagyunk a világon

A web forgalmának körülbelül 15-20 százalékát lebonyolító amerikai Akamai Technologies negyedévente elkészíti szabadon hozzáférhető jelentését „State of the Internet ” címmel, és ebben a világ 193 országát rangsorolják internetelterjedtség, sávszélesség és sebezhetőség szempontjából. A kapott eredmények az Akamai Internet Platform által gyűjtött adatokon alapulnak, amely a világ internetforgalmának átlagosan napi 20-30 százalékát szállítja a szerverein 650 városban, 72 országban, az internet körülbelül 1000 legfontosabb csomópontjába telepítve. A jelentés letölthető az Akamai oldaláról, ahol idén újdonságként bevezettek egy online adatmegjelenítő szolgáltatást is, ahol különféle attribútumok megadásával grafikonok kérhetőek le.

Az új jelentés legfontosabb megállapításai: változatlanul Ázsia országaiban a leggyorsabb az Internet, a globális átlagos letöltési sebesség 23%-kal, 2,1 Mbps-ra nőtt. A legtöbb kibertámadás (13%) a korábban Burma néven ismert Mianmarból indult, amely teljesen új szereplő a listán. A jelentés a mobil adatforgalom tekintetében 130 százalékos éves növekedésről számol be az első negyedévben, amely jelenleg több mint a duplája a hangátviteli forgalomnak.

A 2011 első negyedévében mért adatok szerint Magyarország tovább javított a helyezésén a széles sávú kapcsolatok arányát illetően: a 2 Mbps-nál gyorsabb kapcsolatok részesedése már 91 százalék (az előző negyedévhez képest 3,6, az előző év hasonló időszakához képest 16 százalékos az emelkedés). Ezzel hazánk a korábbi 13. helyről előrelépett, most a 7-9. helyet foglalja el globálisan (a széles sáv elterjedtsége azonos mértékű Németországban és Hollandiában is, de Magyarországon dinamikusabb volt a növekedés). Az Akamai által mért átlagos letöltési sebesség is tovább nőtt nálunk, jelenleg 5,1 Mbps.

broadband

Internetelérés

2011 első negyedévében több mint 584 millió egyedi IP-cím csatlakozott az Akamai internetplatformhoz több mint 237 országból/régióból. Ez több mint 5,2%-kal több IP-címet jelent 2010 negyedik negyedévéhez viszonyítva és 20%-os növekedést 2010 első negyedévéhez képest.

Az előző negyedév riportjával összhangban az első tíz ország/régió az összes IP-cím majdnem 70 %-át fedte le, jelezve, hogy a világ egyedi IP-címeinek többsége aránylag kisszámú földrajzi területen koncentrálódik. A jelenlegi tanulmány alapján Olaszország is bekerült a top tízbe a 11 százalékos negyedévről negyedévre való növekedésével, viszont Kanada kikerült a legjobb tíz ország listájából.

Mobilhasználat és -elérés

2011 első negyedévében az átlagosan mért elérési sebesség az ismert mobilszolgáltatóknál világszerte egy kicsivel magasabban mozgott. A legjobb egy új lengyel szolgáltató 6 Mbps-mal, ezzel átvették a vezetést az előző negyedévben első görög cégtől, a leglassabb egy szlovák szolgáltató 163 kbps-mal. A felhasználási adatok szerint 2011 első negyedévében a vizsgált mobilszolgáltatók 7 százalékánál a felhasználók átlagosan 1 GB-ot használtak fel Akamai platformról (73 százaléknál átlagosan 100 MB Akamai-tartalmat használtak fel, míg a felhasználók a maradék 20 százaléknál kevesebb, mint 100 MB-ot).

A közelmúltban bejelentett Ericsson-együttműködés révén a jelenlegi jelentés tartalmazza az eszközszolgáltató által gyűjtött adatokat is. A mobil adatforgalom mindent összevetve 130 százalékos éves növekedést mutatott az első negyedévben, és jelenleg már több mint a duplája a hangátviteli forgalomnak.

Az internetes támadások toplistája

A legfrissebb adatok szerint jelentős változás következett be 2011 első negyedévében az internetes támadások forrásait tekintve. Az egyik legfigyelemreméltóbb, hogy Mianmar nemcsak hogy először került fel a listára, de első helyen is végzett a támadások 13%-ának generálásával ebben az időszakban. További változás: az Egyesült Államok az 5. helyről a 2. helyre került, a megfigyelt globális kibertámadások 10%-áért felelve. Oroszország a 4. helyre esett vissza 7,7 százalékkal az előző negyedév 10 százalékához képest, Kína az 5. helyen végzett 6.4%-kal. A mobil hálózatszolgáltatókról érkező támadásokat tekintve Olaszország megőrizte vezető helyét, az első negyedévben észlelt támadó adatforgalom 25 százalékáért volt felelős. A mért támadási adatforgalom nagy része főleg február végén és március elején volt tapasztalható. Magyarország sajnos itt is a top 10-ben van a nyolcadik helyen 3,4 százalékos részesedéssel.

attack

A világ 100 leggyorsabb városa

2011 első negyedévében a világ 100 leggyorsabb városának vizsgálata az átlagos letöltési sebességet tekintve a következőket mutatta: az ázsiai városok vezetik a listát, 61 várossal Japánban, 5 várossal Dél-Koreában és Hongkongban, a norvégiai Lyse a leggyorsabb város Európában (globálisan 33. helyezett), illetve 18 amerikai város került fel a listára, ezek közül a kaliforniai Riverside a leggyorsabb amerikai város (globálisan 39. helyezett).

A keskeny sávtól való elszakadás

A globális keskeny sávú elérést tekintve (Akamai-csatlakozás 256 kbps-nál alacsonyabb sebességgel) a használat 15 százalékkal csökkent 2011 első negyedévében (az Akamai-kapcsolódások mindössze 3,3 százaléka történt keskeny sávon át). A keskeny sávú kapcsolódás esetében a legkevesebb ilyet Franciaország tudhatja magáénak, ők vezetik a listát 0,3 százalékkal.

Azóta történt

Előzmények