Adó-vevős mobil a Siemens-től: CX70

A CX70 az első olyan Siemens telefon, amelyek rendelkezik a Push and Talk (PaT) funkcióval. A mobilhálózaton zajló adó-vevő szolgáltatás leegyszerűsíti a kommunikációt, emellett megkönnyíti a csoportos hívások lebonyolítását. A CX70 menürendszerében való tájékozódást három virtuális „személyi asszisztens” segíti.

A Push and Talk szolgáltatás működésének lényege, hogy a felhasználó először kiválasztja és értesíti azokat, akikkel beszélgetni szeretne. Amint a résztvevők visszajeleztek, a híváskezdeményező megnyomja a PaT feliratú gombot és kezdetét veheti a beszélgetés, amelyet mindenki egyszerre hall.

Fontos előnye az ilyen típusú társalgásnak, hogy az összeköttetés sokkal gyorsabban létrejön, amit a GPRS hálózat „Always On” funkciója tesz lehetővé. A beszélgetésben résztvevő csoport valamennyi tagja azonnal válaszolni tud a PaT gomb megnyomásával. A kommunikáció egyirányú, ami azt jelenti, hogy az mondhatja a magáét, aki elsőként nyomja meg a PaT gombot.

A Push and Talk segítségével telefonunk rádió-adóvevőhöz hasonlóan működik, ugyanakkor az új funkció ennél sokkal többet kínál. Fontos előnye például, hogy miután ezek a beszélgetések mobilhálózaton bonyolódnak, a szolgáltatás bárhol igénybe vehető, így külföldön is. Emellett azt is lényeges kiemelni, hogy a beszélgetést csak azok hallhatják, akik a csoport regisztrált tagjai, így a társalgást nem lehet lehallgatni.

A Push and Talk technológiában további lehetőségek is rejlenek. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon gyors. Elemzők szerint a szolgáltatás elterjedése kiváltja majd a hagyományos konferenciabeszélgetéseket. Az új mobilszolgáltatás hamarosan helyettesíteni fogja a hagyományos rádiós kommunikációt például a futárcégeknél, taxivállalatoknál vagy építési vállalatoknál. Ugyanakkor várhatóan nemcsak a cégek, hanem a magánfelhasználók, elsősorban a kiterjedt társasági életet élő fiatalok érdeklődést is fel fogja kelteni, főleg azokét, akik egyidejűleg sok emberrel akarnak kapcsolatba kerülni.

A Push and Talk már évek óta nagyon sikeres az Egyesült Államokban, ahol ez a szolgáltatás a Zelos nevű piackutató cég felmérése szerint a második helyen áll a leginkább igényelt mobilfunkciók között, közvetlenül a színes kijelző után. Ugyanakkor a PaT akkor fog igazán elterjedni a teljes piacon, amikor az információcsere egyszerűbbé válik a különböző mobilhálózatok és készülékek között. Mindezt nagy mértékben elősegíti, hogy a CX70 a bárki által szabadon felhasználható, nyílt IMS (IP Multimedia System) GPRS és UMTS adatátviteli szabványt használja a PaT szolgáltatáshoz, ami azt jelenti, hogy a készülék bármely, a technológiát használó más típusú mobiltelefonnal és a legtöbb hálózati infrastruktúrával is képes kapcsolatba lépni. Az IMS súlyát jelzi, hogy a jövőben ez biztosít majd technológiai alapot új típusú szolgáltatások, például a videótovábbítás, a multimédiás üzenetküldés vagy a több játékos által egyidőben játszható játékok számára.

A háromsávos, 3D Java motorral felszerelt CX70 65 ezres színfelbontású kijelzővel, beépített VGA videokamerával és videórögzítési funkcióval rendelkezik, emellett vörösszem-hatást csökkentő funkcióval ellátott vaku is csatlakoztatható hozzá. A telefon menürendszerében való tájékozódást három virtuális „személyi asszisztens” segíti, amelyek közül a készülék használója választhatja ki a számára legszimpatikusabbat. Az „asszisztensek” figyelmeztetést küldenek fontos események – évfordulók vagy születésnapok – közeledtével és jelzik az MMS és SMS üzenetek érkezését is. Emellett háromdimenziós játékokat is játszhatunk a telefonnal. A CX70 várhatóan az év végén jelenik meg a magyar üzletekben.

Azóta történt

Előzmények