Hirdetés

Adaptív hálózatokat épít a HP

A bécsi ITnT 2007 szakkiállítás alkalmából a HP ProCurve csütörtökön nemzetközi sajtókonferencián ismertette eredményeit és a jövőre vonatkozó terveit. A HP vállalati hálózati eszközöket fejlesztő és gyártó üzletága dinamikus növekedésről tudott számot adni; a Dell’Oro piackutató szerint a ProCurve a bevételekben, a leszállított eszközök portszámát tekintve és a Power over Ethernet terén is stabil második helyet tudhat magáénak, miközben növekedése bizonyos szegmensekben több mint duplája volt az átlagos piaci növekedés mértékének. A Gartner újra megerősítette a HP ProCurve helyzetét a Magic Quadrant értékelőmátrix „kihívók” mezőjében, amelyben – a campus LAN-ok szegmensében – egy ideje egyedüli vállalatként szerepel.

A vállalati hálózatokkal szembeni mai elvárásokról és a ProCurve válaszairól John McHugh, az üzletág vezetője beszélt. Elmondta, hogy a HP nem pusztán hálózati berendezésekkel akarja ellátni ügyfeleit, hanem olyan megoldásokkal kíván kezükbe adni, melyekkel három fő célt valósíthatnak meg: növelik a biztonságot, növelik a termelékenységet, valamint mérséklik az infrastruktúra összetettségét – miközben csökken a birtoklási költség is.

Adaptív hálózatok

A több mint öt éve elindított Adaptive EDGE architektúrára alapozva hirdette meg a ProCurve az Adaptive Networks, azaz Adaptív hálózatok nevű programját, mellyel egyúttal a fejlesztések súlypontjait is jelzi. Az adaptív, vagyis alkalmazkodóképes hálózatoknak igazodniuk kell a felhasználók, az alkalmazások és a szervezetek igényeihez egyaránt. A felhasználókhoz való alkalmazkodás feltétele, hogy a hálózat ismerje a felhasználók személyazonosságát és eszközigényeit – ezzel elérhető, hogy a hálózat attól függetlenül bocsássa rendelkezésre a megfelelő erőforrásokat (de csakis azokat!), hogy honnan és milyen közegen keresztül kapcsolódik hozzá valaki. Ennek a biztonsági előnyeit sem kell különösebben ecsetelni, hiszen külön házirendet lehet lefektetni például külső partnerek vagy vendégek részére, és biztosítható, hogy a szabályozás egységes maradjon, és ne essen szét például vezetékes és vezeték nélküli hálózatok szerint.

Az alkalmazásokhoz történő igazodás terén mostanában egyebek mellett a konvergencia, az IP-alapú, valós idejű hang- és videoátvitel miatt felmerülő problémákat kell kezelni olyan módszerekkel, mint a Quality of Service. A HP szokásához híven ragaszkodik a nyílt szabványokhoz, így megoldásai heterogén környezetben is telepíthetők, és nem kötik a vásárlókat egyetlen gyártóhoz.

Harmadikként a szervezetek igényeihez történő alkalmazkodás képességét tűzte ki a HP, mely magában foglalja a hatékony működés alapvető feltétele mellett a bővíthetőséget és a befektetés védelmét. A birtoklási költségek mérséklését szolgálja, hogy egyre nagyobb jelentőséget nyernek a portfólióban az olyan megoldások, melyekkel egyszerűbbé, így olcsóbbá tehető a hálózat menedzsmentje, az üzembentartás és hibaelhárítás.

ProCurve-vel az űrbe

Puszta érdekességnél nagyobb hangsúlyt kapott a sajtótájékoztatón a ProCurve két viszonylag friss üzlete. A CERN kutatóintézet a HP-t választotta egy óriásprojektje beszállítójául. A Large Hadron Collider (LHC) nevű részecskegyorsító 2007-es üzembe állítását követően évente mintegy 15 millió gigabájtnyi adatot fog rázúdítani az eredmények értékelését végző rendszerre. Az elosztott számításokat az LHC Computing Grid koordinálja részint az interneten és dedikált összeköttetéseken keresztül kommunikáló távoli számítógépek, részint a CERN-ben működő hatezer PC erőforrásainak felhasználásával – utóbbiak Gigabit Ethernet hálózatát építi a HP. A másik tudományos hír, hogy ProCurve switchek kerülnek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az Európai Űrügynökség több gyártó termékeit is tesztelte teljesítmény és stabilitás szerint, szempont volt például a sugárzástűrés is. A végül kiválasztott 2524-es switchek érdekessége, hogy normál gyártásból kikerülő eszközökről van szó, csupán a hűtő- és tápellátó rendszert kellett az űrbéli körülményekhez igazítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények