A Sun játékszervere belép a videojáték-piacra

Az amerikai San Joséban 2004. március 22-26. között megrendezésre került "Játékfejlesztők konferenciáján" a Sun Microsystems, a Java technológia legfőbb támogatója első alkalommal állított ki egy, a különböző játékeszközöket közös hálózatba szervező, a Javát a GameSpy és a TimesTen technológiáival integráló játékszerver-prototípust. A megoldás nagyobb szerverteljesítményt, megbízhatóságot, méretezhetőséget és alacsonyabb költségeket kínál a fejlesztők számára a "tömeges többjátékos online játékok" (Massively Multi-player On Line Game, MMOG) piacán. A prototípus egyedi architektúrája lehetővé teszi, hogy több különböző játék is működjön egyidejűleg ugyanazon az infrastruktúrán, így csökkennek az online játékok fejlesztési költségei.

A Sun Fire Blade 1600 platformon futó Solaris operációs rendszerre építkezve a Sun Game Technology Group (GTG) csoportja úgy alakította ki a szerver prototípusát, hogy az ne csak vertikálisan, hanem horizontálisan is méretezhető legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a játékokat üzemeltető cégek a szerver erőforrásait (memóriát és CPU-kat) a növekvő igényeknek megfelelően fokozatosan – blade-enként – tudják bővíteni, vagyis a szerver csak annyi erőforrást használ, amennyire valóban szükség van. Az architektúra rugalmassága révén a különféle technológiák (például a TimesTen kiválóan méretezhető adatbázis-technológiájának és a GameSpy kommunikációs SDK-jának) integrációja roppant egyszerűvé válik.

A Sun a konferencián meghirdette az első Java alapú játékfejlesztési versenyt is, amelynek győzteseit a 2004 júniusában megrendezendő JavaOne konferencián jelenti majd be a cég. A versenyt szponzoráló GameSpy, AMD és Tapwave összesen mintegy 50 ezer dollárnyi díjat ajánlott fel. A versennyel kapcsolatos részletek a http://community.java.net/games címen olvashatók.

Azóta történt