A nyáron már biztos nem vizsgálja az Európai Unió az ARM felvásárlását

Az akvizícióban résztvevő vállalatok nem nyújtották be a nyári szünet előtt az iratokat.

Az előző hónap közepén írtunk arról, hogy megtorpanhat az ARM felvásárlása az Európai Unión, amely lényegében meg is történt, ugyanis a The Telegraph riportja szerint az ARM és az NVIDIA még nem nyújtotta be a szükséges iratokat az Európai Unió versenyhatóságainak. Emiatt nem kezdődhettek meg időben a szükséges vizsgálatokat, és őszig már nem is várható előrelépés, ugyanis az Európai Bizottság nyári szünetet tart.

Az ARM és az NVIDIA leghamarabb szeptemberben pótolhatja a dokumentumok beadását, ami azért probléma, mert ebben az esetben Európai Unió versenyhatóságainak nagyjából hat hónapja maradna az akvizíció tervezett lezárásáig, ennyire rövid idő alatt pedig egy ilyen volumenű ügyről ritkán döntenek.

Jelenleg rendkívül reális forgatókönyvvé vált, hogy az érintettek a 2022-es esztendő márciusában lejáró akvizíciós határidőt szeptemberig meghosszabbíthatják. Erre opcionálisan lehetőséget ad az egymással kötött előzetes szerződés, de fontos kiemelni, hogy még a kínai versenyhatóság jóváhagyására is szükség van, és az ezzel kapcsolatos ügymenet pont úgy halad, ahogy az európai, lényegében sehogy.

A fentiek miatt van rögzítve az előszerződésben a megállapodás büntetés nélküli, egyoldalú felmondása, ha az akvizíciót nem sikerül lezárni a következő év szeptemberéig. Márpedig erre jelenleg egyre kevesebb az esély úgy, hogy az európai és a kínai versenyhatóságnál gyakorlatilag semmilyen érdemi vizsgálat nem történt még az ügyben.