A német ellenzék eladná a Deutsche Telekomot

Az állami tulajdonban lévő KfW – a német MFB – gyakran sietett a kormány segítségére, ha az államháztartási hiány szépítéséről volt szó. Így került hozzá többek között a Deutsche Telekom (DT) 17 és Deutsche Post (DP) 42 százaléka. Az ellenzéki pártok szerint azonban most megérett az idő a részvénycsomagok értékesítésére. A piacok viszonylag jó állapotban vannak, s a helyzetük idén tovább javulhat, a fejlesztési banknak pedig egyáltalán nem feladata, hogy vérszomjas spekulánsként az árfolyamok további emelkedésére és megaprofitra játsszon – vélik az ellenzéki szakértők.

Az ellenzék szerint ráadásul a bevétel mellett egyéb jótékony hatása is lenne az értékesítésnek. Egyrészt minél nagyobb a piacon a közkézhányad, annál jobban közelíthet az ár a valóságoshoz, másrészt minél alacsonyabb az állami tulajdonrész, annál vonzóbbá válik a papír a kormányzati beavatkozás miatti félelmükben eddig távolmaradó intézményi befektetőknek. (A DT-ben a német állam jelenleg közvetlenül 26, a DP-ben pedig 18 százalékkal rendelkezik.)

A javaslat kidolgozói egyelőre nem szőtték tovább a gondolatmenetet, így arról nincsenek információk, milyen formában szeretnék piacra dobni a paketteket. A csomag nagysága alapján ez a kérdés azonban egyáltalán nem mellékes, hiszen bár az árfolyamok bár felkapaszkodóban vannak, az elemzők szerint egy ekkora eladás ismét lefelé fordíthatná a kurzust.

Azóta történt