A britek megépítik Európa legerősebb, csak CPU-ból álló szuperszámítógépét

A szuperszámítógépek piacát tekintve tipikusan elmondható, hogy a leggyorsabb rendszereket az USA és Kína szállítja. Ezzel szemben Európa nem nagyon foglalkozik a presztízzsel, és bár Svájcban és Németországban vannak igen erős rendszerek, ezekre mégse figyel annyira a világ, mivel van gyorsabb.

A britek azonban most belehúznak, ugyanis bejelentették az Archer 2 nevű nagyvasat, amely az elődjénél nagyjából 11-szer nagyobb teljesítményt kínálhat, és elkészültekor ez lesz Európa legerősebb, csak CPU-ból álló szuperszámítógépe.

Az első Archerhez hasonlóan ezt is a Cray fogja szállítani, ám az Intel processzorokat használó XC30-as alapokat lecserélik AMD CPU-kat bevető compute node-okra. Ezekből 5848 darabot vetnek be, és egy ilyen node két darab, 64-magos, 2,2 GHz-es EPYC processzort kínál. A processzormagok összesített száma így 748 544 darab lesz, a rendszermemória kapacitása pedig 1,57 PB. Összesen 23 darab Shasta Mountain kabinet fog kiépülni, a hűtést pedig a víz erejére bízzák. Az adatok 14,5 PB-os, Lustre által menedzselt konfiguráción tárolhatók, négy fájlrendszeren keresztül, amit kiegészít egy 1,1 PB-os Lustre BurstBuffer fájlrendszer is. A node-okat a Slingshot interfész köti majd össze.

A fenti rendszernél kiegészítésnek számít majd négy darab olyan compute node, amin belül 16 darab új generációs AMD GPU lesz fellelhető, de erről nincs több adat.

A teljesítményt 28 PFLOPS-ra várják csak a CPU-k által, így az x86/AMD64-es szuperszámítógépek között várhatóan világszinten is az Archer 2 lesz az új csúcs. A szuperszámítógép az aktuális tervek szerint a következő esztendő májusában készül el.

Azóta történt