A böngészőhelyzet fokozódik

Szakértők nem értik, hogy a norvég fejlesztésű Opera webböngésző eddig miért nem volt képes nagyobb népszerűségre szert tenni. Miközben a Firefox nevű kolléga egyre bővülő felhasználói bázissal kitartóan támadja a Microsoft szoftverének, az Internet Explorernek még mindig látványos dominanciáját, az operások tábora nem látszik növekedni.

A norvég fejlesztők eltökélt szándéka változtatni ezen. A most kiadott legújabb verzió, az Opera 8 áttekinthetőbb felületet és egyszerűbb kezelhetőséget ígér – az Opera Software szerint ugyanis a szoftverrel ismerkedők jónak, de túl bonyolultnak találták a korábbi változatokat. Újdonsága a böngészőnek, hogy biztonsági információk megjelenítésével segíti a becsapós – többnyire banki azonosítók kicsalására létesített phishing – oldalak felismerését, és képes – angol nyelvű – szöveges parancsok értelmezésére és a kijelölt szövegrészek felolvasására is.

Akárcsak a korábbi verziók, az Opera 8 szabadon letölthető változata is hirdetések megjelenítésével bünteti az ingyenességet, a reklámoktól a 39 dollárért kínált szoftver megvásárlásával lehet megszabadulni. Az új változatot – mely magyarul még nem érhető el – a fejlesztő közleménye szerint a megjelenést követő fél órában több mint 10 000 alkalommal töltötték le.

Azóta történt

Előzmények