Új tulaja van az internet legaljának

Christopher „Moot” Poole, a híres/hírhedt 4chan tulajdonosa az év elején jelentette be, hogy nem kívánja tovább vezetni azt az oldalt, mely a kontrollálatlan anonim tartalmak – főként képek – olyan gyűjtőjévé vált, hogy sokan gyakran joggal mondták, mondják rá, hogy ez az oldal az internet egyik pöcegödre.

A jövő azóta bizonytalan volt, de ma Poole blogjában bejelentette, hogy egy meg nem nevezett összegért eladta az oldalt. Méghozzá annak a japán férfinek, Hiroyuki Nishimurának (Nisimura Hirojuki), aki saját oldalával annak idején az ötletet adta neki a képek küldésére kitalált 4chan létrehozására.

Nishimura a 2channel nevű, anonim szöveges társalgást biztosító oldalt 1999-ben hozta létre, és ezzel megalapozta karrierjét, mivel a 2channel hallatlanul népszerű lett Japánban. Poole és Nishimura 2011-ben találkoztak, és állítólag azóta is jó barátok.

A 2channel és az arra alapozó 4chan alapítói saját bevallásuk szerint egy új kultúra úttörői, melynek egyik alapja a szólásszabadság. Ám az oldalak tartalma körül kialakult vitákban nagyon gyakran érveltek azzal velük szemben, hogy ez nem szabadság, hanem szabadosság és kulturálatlanság. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindkét, számtalanszor megbüntetett weboldalról elindultak később önállóvá és/vagy meghatározóvá váló kezdeményezések, például eredetileg az Anonymous mozgalom is a 4chan-en szerveződött meg.

Azóta történt