Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz #74018560 #72072 üzenetére

    Legacy BIOS módban általában a legtöbb hardver képes NTFS fájlrendszerű pendrive-ról bootolni a Windows telepítőjét. EFI módban történő telepítésnél viszont a FAT32 a szabványos fájlrendszer, általánosan az a támogatott. De ez hardvertől, illetve alaplaptól és BIOS / UEFI verziótól függő dolog, mert van amelyiknél EFI módban az NTFS is működik.

    Viszont a normál, Microsoft forrásból letölthető Windows-telepítőknél az install.wim / install.esd mérete nem nagyobb 4 GB-nál, tehát azoknál a FAT32 is bőven jó ilyen célra. NTFS az integrált telepítőknél indokolt, azoknál lehet nagyobb az install.wim mérete 4 GB-nál. De ezek egyrészt nem hivatalos kiadások, másrészt ilyenekkel leginkább Windows 7/8.1 rendszereknél szokás szórakozni, ellenben a Windows 10-nél már kevésbé, nem igazán. A 10-esnél eleve mindig az aktuális build tölthető le, aminek a naprakész állapotra frissítésével korántsem kell annyit vesződni, mint a régebbi Windows-verzióknál.

    Ha ezen hozzászólás alapján csak azért kell NTFS a pendrive-ra, hogy nagyobb méretű filmeket is tegyél rá, akkor az megoldható más módon is. Például a Rufus képes EFI módban is NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozót készíteni, létrehozva rajta egy speciális FAT32-es segédpartíciót biztos, ami biztos alapon. Valamint a Windows 10 1703-as verziója óta támogatott több partíció kezelése is a pendrive-okon, tehát lehet 1 db FAT32-es partíció a telepítőnek és 1 db NTFS az egyéb tartalomnak. De mondjuk normál esetben a filmeket stb. eleve külön fizikai tárolón szokás tárolni, nem a telepítéshez használt adathordozón...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák