Új hozzászólás Aktív témák

  • kezo0

    addikt

    Ez most kicsit hosszú lesz, bocs, de ki kell írni magamból, hogy valamennyire lenyugodjak. Különben is elmúlt éjjel 1h, nem fogok vele túl sok embert zavarni. ;)

    Tegnap este én is nekifutottam a frissítésnek az asztali gépemen – aztán ebből egy reggelig tartó kálvária lett.
    Win 7 óta nem volt szükségem tiszta telepítésre, mindig ráfrissítettem a meglévő rendszerre (értsd 7 —> 8 —> 8.1 —> 10, és annak összes eddigi buildje), és soha nem volt komolyabb gondom, sem magával a telepítés folyamatával, sem a végeredménnyel. Most is jól indult...

    Mondjuk a WU-et hiába nyomkodtam, sokadjára is azt mondta, hogy naprakész a rendszerem. OK, akkor lássuk, mit mond a tavaszi CU-nél használt mini MS-progi, a Windows Frissítési Segéd: szerinte is naprakész. Jó, akkor nézzük, hátha van ebből a kis segédprogramból frissebb. Látszólag nincs, mert amit találok, annak pont ugyanez a neve (magának az exe file-nak is), ugyanazzal a dátummal. Azért teszek egy próbát, ráfrissítek a tavasz óta a gépemen levő verzióra – és láss csodát, bár látszólag ugyanaz marad a Windows Frissítési Segéd, ezúttal a futtatáskor egyből jelzi, hogy nem a legfrissebb Windows 10 build van a gépemen, és ajánlja, hogy telepítsem a Fall Update-et.

    OK, akkor végre elindíthatom a frissítést. Szépen végig is megy (azaz csak majdnem...), egy-kétszer újra is indul közben, ahogy ilyenkor az szokott lenni. Ha jól rémlik, 89%-nál járt, amikor utoljára rápillantottam, közben nem ültem folyamatosan előtte, volt más dolgom is. Aztán egy idő után bemegyek abba a szobába, ahol a gép van, és látom, hogy tök sötét a képernyő (konkrétan nem kap jelet a monitor, mintha ki lenne kapcsolva a gép), de a gép megy, világítanak az előlapi ledek, viszont néma csendben van, alapjáraton pörög a hűtés, inaktív minden meghajtó. Várok egy darabig, hátha csak „megpihent” egy kicsit a gép telepítés közben, mert ugye előfordul, hogy nincs látható jele annak, ha dolgozik... De ez itt megállt, az tuti, hiszen fél óra múltán sem történik semmi. OK, akkor nyomok neki egy restartot, gondolom, hátha utána folytatja és befejezi a már majdnem kész telepítést.

    Újraindítás után ez fogad:

    Alul a karika pörög a végtelenségig, ha nem avatkozom közbe. Ha rányomok az OK-ra, újraindul a gép, és fél percen belül eljut ugyanide, ahonnan nem lehet továbblépni... Szuper, futtassam újra a telepítőt, de HONNAN, ha on-the-air frissítésről van szó, amit egy MS-toollal kezdeményeztem, és most nem tudok eljutni odáig?
    Nagy nehezen sikerül elindítani a gépet safe módban (bootolás közben kétszer egymás után kikapcsolás, biztos jót tesz neki, de nincs más lehetőség, ha nem tölt be a Win), de safe módban is ugyaneddig a pontig jut: futtassam újra a telepítőt, rohadjak meg.

    Szerencsére van egy notebookom is, akkor most az lesz, hogy MCT-vel csinálok azon telepítőlemezt. Mikor végre elkészül, és beteszem az asztali gépbe, a felkínált telepítési lehetőségeknél azt látom, hogy az összes Windows verzió, ami kiválasztható (nekem a Pro kell, azt szeretném frissíteni) szeptember akárhányadikai dátumú. Fall Creators Update-ről szó sincs, csak simán Windows 10 Pro választható, szeptemberi dátummal. Ez lenne életem első MCT-lal létrehozott telepítőlemeze, és nem tudom eldönteni, hogy akkor most ez lefrissitené-e a meglévő 1703-as rendszeremet 1709-re (ill. befejezné végre a megkezdett, de valamiért félbeszakadt frissítést), vagy éppenhogy újra feltenné nekem a már félig lefrissített gépre a 1703-at. De tényleg, honnan lehet BIZTOSAN tudni, hogy melyik build van az MCT-lal készített telepítőlemezen?
    Na szóval, így inkább nem folytattam a telepítést, hanem a lemez által elindított menüből végül kiválasztottam szépen a “visszaállítás az előző build-re” opciót, és innen számítva kb. 5-10 percen belül újra volt egy működő rendszerem, a 1703-as CU.

    „Mindössze” azzal kellett még egy órácskát b@sz@kodnom, hogy visszaállítás után a Defender erőből visszavette a gép feletti felügyeletet a Norton Security-től, ami el se akart indulni. Ebben egy Nortontól leszedett segédprogram hozott csak megoldást, ami letörölte és újratelepitette nekem az egész programcsomagot – így most végre újra a Norton felügyel mindent, a Defender meg kussol.

    A fent leírt kálvária kb. este 11-től reggel 6-ig nyújtott kiváló szórakozást, köszönöm szépen. A sok munka eredményeként, némi izzadsággal visszaszereztem a tavaszi CU-t a gépemre, és most nem tudom, mikor merjek legközelebb próbálkozni az őszi frissítéssel... Szerencsére a WU azóta sem kínálja fel nekem, de mi lesz, ha igen? És nem, nem akarok tiszta telepítést, én már csak ilyen fura felhasználó vagyok.

    Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

Új hozzászólás Aktív témák