Új hozzászólás Aktív témák

  • Jim-Y

    veterán

    válasz Carasc0 #12308 üzenetére

    Hogy a mikkamakkába tudtok ti ilyen jól angolul?

    Sajnos bőven nem tudok olyan jól angolul, mint amennyire szeretnék, bár az igaz, hogy annyira viszont tudok jól, hogy ebből ne legyen gondom :)

    Hogy ti nem suliból nyert nyelvtudással+nyelvizsga toljátok az tuti.

    Gimi 10.ben tette le a nyelvvizsgát, az meg nem most volt, hanem kb 10 éve. Akkor a sulis óra mellett vettem különórákat, mert a sulis egy fosh volt :) Szóval igen, nem csak simán suliból van a "tudás".

    Egyszerűen akárhova megyek, mindenhol angol szakmai linkeket kapok, javasolnak.

    Hát igen, ezen ne lepődj meg, sőt, igazából ez a jó. Ennek örülni kell! Erről majd később.

    Hiába tanultam és a nyelvet egyszerűen nem értem nektek ez hogy megy itt csettintésre.

    Közhely, de senkinek sem megy csettintésre, mindenkinek van benne munkája rendesen, max van olyan, akinek a befektetett munkája hatékonyabb (volt) mint a másiké.

    Munka mellett a tanulás meg már csak egy nehézkes dolog de másnak még ez is megy pedig igen jó buksim van, de ezen a ponton még az életkedvem is elmegy....

    Nincs mese, ha az ember ambíciózus, akkor át kell állítania a gondolkozásmódját, úgy kell tekintenie az informatikai szakmára/munkára mint egy hobbira, ha ez megtörtént, akkor nem lesz megterhelő a szabad időben is több, kevesebb időt áldozni rá. Márpedig csak így megy az, hogy jobb legyél mint az átlag. Itt van ahogy egy ideje én csinálom.

    Nekem sincs végtelen időm, mégis próbálok minél több tudást felszedni a mindennapos munka mellett.

    * Fórumozok. Ez már munka előtt is megvolt, de akkor még kizárólag a PH-ra volt ez szűkítve, és itt sem a szakmai topikokra, hanem egyéb, hardveres topikokra. Majd ez amikor elkezdtem (hát, fogjuk rá, hogy tudatosan) építeni a saját képzésemet, akkor elkezdtem elhagyni a szakmailag nem előre lendítő topikokat és megmaradtak a csak szimplán szakmaiak. Ezen felül elkezdtem külföldi szakmai fórumokat olvasni, és használni.

    Ezeket tudnám javasolni: reddit, stackoverflow, github, hackernews (bár ezt csak a napokban kezdtem el nézegetni)

    * Elkezdtem twitterezni, kezdetben olyan embereket felvenni, akik a szakma krémjét képezik (web-development). Egyébként a twitter a legjobb módja az aktuális trendek követésének, de tényleg. Illetve ha valami új dolog leköti a figyelmed. Mint nekem mostanában a React, akkor csak simán fel kell venni a készítőket twitteren, és teljesen jól informált leszel a témában.

    * Amikor utazom, akkor Podcastokat hallgatok. Jelenleg 2 podcastot szoktam rendszeresen követni,

    JavaScript Jabber (über alles)
    The Web Platform Podcast
    van még pár nevem, de azok annyira nem jók szerintem.

    * Szakmai könyvek olvasása, abból is csak azokat amik tényleg alapművek, vagy hasznosak (na erre sajnos nem jut időm, majd ha meglesz teljesen a suli :) )

    * És nyílván nem árt egy jó munkahely ahol alapból jól fejlődsz ^^

    * Pluszban nem árt még követni 1-2 jó blogot. Bár a jó cikkeket amúgy is megkapod twitteren keresztül, tehát ez alól kicsit kilóg a lóláb.

    * + mostanában kezdtem el járni Meetupokra

    Angol
    ====

    Ez egy MUST HAVE skill, ha valaki komolyan gondolja ezt a szakmát. Egyszerűen nem tudod kikerülni, és értelme sincs. Ha valaki nem tud elégségesen angolul akkor annyi mindenből kimarad, igazából a szakmai élet nem a magyar csatornákon folyik, ha valaki csak magyarul tud az éves lemaradásokban lehet az aktuális trendekkel :( Azt is gondnak látom, hogy nincs jó magyar fórum, így nehéz magyarul lépst tartani a piaccal.

    Én egyébként a következőkkel tornázom az angolom:

    * a munkában angolul folyik a szakmai konzultáció mivel nemzetközi a cég. Nyílván M.o-n a face-to-face kommunikáció más fejlesztőkkel magyarul folyik, de a levlisták mind angolok, a project leadertekkel angolul kell kommunikálni stb. Itthon angolul nézem a filmeket, angol fórumokat, angol honlapokat olvasok, és angol podcastokat hallgatok. De, más is így van ezzel, szóval abszolút nem vagyok egyedi eset :)) Sőt, igazából örülnék ha más is megosztaná a szokásait mert bőven lenne hova fejlődni.

    Üdv

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák