Új hozzászólás Aktív témák

  • Noddy

    senior tag

    válasz #40553216 #19462 üzenetére

    Azzal van problémám, hogy ilyeneket írogatsz:
    "A linkelt cikket amúgy elolvastad? Vagy legalább csak rákattintottál? Csak hogy lásd, kik írták, milyen alkalomból!
    Az hsz-em utolsó két mondatát is elolvastad, vagy annál korábban leszállt a lila köd, és úgy írtad meg a tiédet?"

    Folyamatos lekezelés, hülyének nézés és általánosítások armadája jön belőled anélkül, hogy komolyabban utánanéznél a dolgoknak.
    Egyrészt Luther Márton nem a baptistákat üldözte hanem az anabaptistáka. Nézz utána hogy ez mit jelent és rájössz, hogy nem ugyanaz a kettő. Kálvin és Szervét kapcsolatáról ajánlom olvasd el ezt is: [link]
    Amit ezzel kapcsolatban érdemes elmondani, amit te elfelejtettél, hogy a reformációnak volt egy erős politikai, gazdasági következménye. Nem csak hitelvek csaptak össze, hanem országok, népek, földesurak, királyok, akiket a legkevésbé érdekelt a Biblia, Jézus, Isten hanem egy meglévő hatalmi rendszert akartak megtörni és a hatalmat átvenni. Ha csak hitbeli megfontolások álltak volna az inkvizíciók mögött nem történt volna meg az ami megtörtént, ezt vagy belátod vagy nem, de a tények erről szólnak, amiket te elhallgattál. (Azt nem tudom, hogy tudatlanságból, vagy hogy ezáltal az érved erősebbnek tűnjön.)
    Én "pusztán hitbeli" okokból követem a Bibliát és próbálok Istennek kedves életet élni, nem ölök, nem lopok erkölcsi értékrendemet a Bibliára próbálom felépíteni.

    Örülök, hogy az Ezékielt idézted! Erről van szó! Csak sajnálatos, hogy felszínes ismeretek miatt rossz ember ellen fordítottad. De persze Kálvin se volt tökéletes ember ahogy te és én sem. Megkapta a feladatot, hogy egy egész várost irányítson, nem jó módszert választott, bár jogos a kérdés, hogy egy lelkészt miért bíznak meg ilyen feladattal, a cipésznek meg kellett volna maradnia a a kaptafánál, Kálvinnak a Bibliánál, szószéknél. Egyébként tudom ajánlani, hogy olvass tőle igemagyarázatokat és meglátod, hogy Szervét miért nem tudott érvelni megfelelően ellene és választotta a megfutamodást, a vita kikerülését. Kálvin nagyon jól ismerte a Bibliát, eredeti nyelven olvasta, látta az összefüggéseket, hiba nélkül tudott érvelni az Igével. Persze ha neked az igével való érvelés semmi akkor ezt nem fogod érteni, de remélem nem így van, hiszen éppen te is egy igét hoztál elő érvelésként és ennek nagyon örülök.

    Az elfogadást pedig akkor gyakorolni kell, hogy az ember akkor ne a hülyének nézést tapasztalja, hanem az elfogadást, szeretetet. El lehet mondani az érveidet úgy is, hogy nem tiprod porba a másik hitét, személyét és így szerintem az érveid is hitelesebbek, hiszen nem mész bele képmutatásba és a kettős mérce hibájába.

    Ha a Mária, Krisztus jelenések valódiságát elfogadom-e és elfogadom, hogy azok az emberek valóban tapasztaltak valamit, nem kitaláció. Az megint más kérdés, hogy a Biblia mit mond az ilyenekről. Egyébként ezzel mellé lőttél, mert nem a jelenések valódiságával van a baja a reformátusoknak, hanem azzal ami azután történik.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Új hozzászólás Aktív témák