Új hozzászólás Aktív témák

  • Pityke78

    őstag

    Sziasztok!

    Előre is elnézést kérek a hosszú bejegyzésért, de több témában is szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni.

    A helyzet a következő: A héten bedöglött az 5 éve MM-ban vásárolt Sony KDL-65W857C típusú TV-m, amit tegnap a szerviz el is vitt, mivel a LED háttérvilágítása romlott el és a szervizes kolléga szerint ezt a készüléket nagy valószínűséggel nem is fogom már visszakapni. Nagy szerencsére az 5 éves gari "csak" 15 nap múlva jár le, így a biztosító elvileg meg fogja téríteni a kárt.

    A szervizes szerint több opció van, vagy lesz cserealkatrész, vagy cserekészülék és akkor ugyanezt a készüléket, vagy típust kapom vissza, de azt mondta, hogy szerinte erre kevés az esély.

    Ő azt mondta, hogy ha Gold biztosításom van, akkor a számlával egyező összeget levásárolhatom, viszont ha csak Silver biztosításom van, akkor számolnak az amortizációval, érték csökkenéssel és szerinte az eredeti ár 70-80%-át fogom tudni levásárolni.

    Megnéztem a biztosítási papírt és semmi ilyen Gold, vagy Silver jelölést nem találtam, csak annyit, hogy Meadia Markt Garancai Plusz +3ev.

    Az első kérdésem itt lenne:
    1. Van valakinek tapasztalata, hogy ez a biztosítás mit jelent, vagy milyen összeggel kalkulálhatok, ha esetleg ez az opció lesz releváns?

    A bejegyzésem további kérdései már az esetleg új TV vásárlásához köthető. Ha netán pénzt látok a biztosításból, akkor elkezdtem agyalni, hogy milyen TV-t lenne érdemes venni.

    Megmondom őszintén, hogy az elmúlt 5 évben abszolút nem foglalkoztam a fejlesztésekkel, trendekkel, megvolt a TV-m és el is engedtem ezt a témát. Persze hallottam, hogy van 4K, meg 8K, meg OLED, meg QLED, stb. Most kicsit utánaolvastam a dolgoknak, de a tanácsotokat szeretném kérni.

    Ami számomra fontos és amire használom a TV-t:
    - legjobb képminőség elérése (élethű, részletgazdag, mély színek)
    - kontrasztos kép (nem tudom miért, de nekem tetszik az olyan képvilág, amikor kicsit túlszaturált a kép, bár lehet nem ez a legjobb megoldás, de néha olyan érzésem van, mintha az adott kép ki akarna mászni a TV síkjából)
    - gyors mozgás jó megjelenítése (elég sok sportot nézek és nagyon zavar, ha mondjuk egy tenisz, vagy focilabda csóvát húz maga után)
    - elsősorban UPC HD csatornákat nézek, Netflixet, illetve asztali PC-ről HDMI-n keresztül HD filmeket. Soha nem játszok, szóval ez az irány kilőve.

    Induljunk ki abból, hogy jobb esetben visszakapom a teljes összeget, ami kb. 500e forint és mondjuk ahhoz még hozzá tudnék tenni 200e forintot, tehát az árkategória olyan 500-700e forint lenne. Remélem az év végi leárazás is segít jó TV-t találni.

    Méret: A mostani TV-m 65"-os volt és lehet maradnék is ebben a méretben, de meggyőzhető vagyok, mivel tudjuk, hogy TV-ből nem lehet elég nagyot venni. :))
    Amúgy a nappaliban kb. 3,5 méterről nézzük a TV-ét és nem tudom érdemes-e elmenni 75"-ig.

    Felbontás: 4K-ban gondolkodok, nem tudom van-e értelme 8K irányába elmenni, ha mondjuk jobb esetben 5 évente kell cserélni a TV-ket a mai világban. Ebben is várom a véleményetek.

    Képalkotási mód: Itt vagyok a legnagyobb bajban, hogy LED, QLED vagy OLED TV-t kellene-e vennem? Elolvastam, hogy melyiknek milyen a képalkotása, mi az előnye, hátránya, de igazából egyértelmű döntésre nem jutottam. Abszolút csak filmezésre, TV műsorra használom, soha nem játszok és feljebb leírtam, hogy mi az, ami számomra fontos a kép minőséget illetően. Ezek alapján véleményetek szerint melyik irány lenne számomra a megfelelő?

    Ha lehetséges, örülnék, ha konkrét típusokat tudnátok ajánlani, kis magyarázattal, indokkal, hogy én is minél inkább képben legyek.
    Illetve természetesen a cél az, hogy személyesen megnézzem ezeket a TV-ket, mert a gyári paraméterek csak egy dolog, de mindenkinek a saját szeme fogja megmondani, hogy mi tetszik és mi nem. Én csak egy kis tanácsot, szamárvezetőt szeretnék kapni, hogy merre induljak, milyen típusokat nézzek meg.

    Előre is köszönöm a segítő, támogató válaszokat és még egyszer elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült a bejegyzésem!

    Köszi, Péter

Új hozzászólás Aktív témák