Új hozzászólás Aktív témák

  • silmatauki

    őstag

    Még mindig HDR:

    Pár héttel ezelőtt már utaltam a GSM Arena N4 vs. iP6+-cikkének 4K üzemmódbeli OIS-hiány-állításának hibájára. Akkor az alapján gondolták azt, hogy 4K-s videofelvételnél nincs semmilyen stabi, hogy a config menüben olyankor a stabilizáció ikonja valóban deaktiválódik. De azt nem vették észre, hogy az kizárólag a plusz elektronikus stabit kapcsolja ki/be, nem az állandóan aktív (és a stock Camera appból nem kikapcsolható) OIS-ét. Most egy újabb, igen komoly hibát találtam a cikkükben, annak is a HDR-t tárgyaló részében.

    Ez a cikk arra a következtetésre jut, hogy a HDR mód használatakor az árnyékokat ugyan felhúzza (= világosabbá teszi) a rendszer, de a csúcsfények jobban be fognak égni (“The Galaxy Note 4 mode manages to bring out extra detail in the shadows (the Bistro sign is more legible) though the brightly lit areas become more washed out.”).

    Ez egyáltalán nem általánosítható és kapásból egy ellenpéldaként ott van a tegnapi kétszer két HDR-es és nem-HDR-es Allee-képem. Azzal cseszték el a GSM Arenások, hogy (idő, esetleg hozzáértés híján) nem próbálták megfigyelni a képek EXIF-jei alapján a törvényszerűségeket. Ennél a két példánál például a N4 kifejezetten rosszul mért a csúcsfényeket HDR módban – a HDR-es felvételnél lényegesen alacsonyabb zársebességet (1/2288s) alkalmazott, mint a nem-HDR-esnél (1/2816s). Mivel ez azt jelenti, hogy több fotont kapott a szenzor a HDR-es kép készítése során, nem véletlen, hogy jobban beégtek a csúcsfények azon a képen. De ez egyáltalán nem általánosítható – valszeg azért mért rosszul a kamera még a HDR-módban default teljes szenzoros mérés ellenére is, mert viszonylag kis területre koncentrálódtak a csúcsfények. Ezzel a problémával már találkoztam máskor is az N4-en (erről majd egy következő hozzászólásban, amiben a Snap képminőségét is hasonlítgatom a stock Camera appéval). Ha nagyobb kiterjedésű lett volna a csúcsfényes terület (ahogy az én tegnapi Allee-s képeim), akkor a HDR kép készítése során nem hogy nem túl, hanem egyenesen alulexponálta volna a teló a HDR-es képet.

    Sajna az iPhone6+ HDR módját érintő megállapításai sem állják meg a helyüket a legtöbb igazi életbeli kép kapcsán. Gyakorlatilag ugyanazt a hibát követik el: egyetlen egy kép alapján általánosítanak, és állítják kb. ugyanazt, mint a fentiek – hogy ti. HDR módban jobban beégnek majd a csúcsfények (“The iPhone 6 Plus HDR option also improved rendering in the shadows (though not as much), again at the cost of washing out some of the highlights.”). Mégpedig bárki, aki akár csak pártucat HDR képet lőtt iPhone-okon, tanusíthatja, hogy ez ostobaság.

    Egyszóval, érdemes fenntartásokkal kezelni, amit a “szaksajtóban” olvas az ember...

Új hozzászólás Aktív témák