Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • emitter

    őstag

    válasz moma #7 üzenetére

    jaja :)
    a hétvégén én is kipróbálom ezeket a recepteket, mert amit a gépünkhöz adtak, azok pocsékok.. nem kel meg rendesen, és nagyon tömör, nehéz lesz.
    Sajna nálunk is kb egy éve üresen áll a konyhában, azóta nem sütöttünk. Bár ez nem csak a jó recept hiánya miatt van :B

  • emitter

    őstag

    válasz joghurt #32 üzenetére

    igen, ez várható volt :) mármint hogy a fűtőszál eszi a legtöbbet

    Mióta megíródott ( :D ) ez a cikk, vagy 5 kalácsot is sütöttem már, úgyhogy gondoltam, megosztom a tapasztalatokat.

    Először is, élesztő:
    ami nekünk volt itthon, az 7gr-os, ez 0,5kg liszthez elég a gyártó szerint
    Illetve volt egy 11gr-os is, erre viszont azt írták, hogy 1kg kenyérhez elég.. mintha nem lenne arányos a kettő, hm? Ki is derült a turpisság, mikor már csak a 11gr-os volt itthon, beleraktam a kalácsba a zacsi felét. Háát, éppen hogy a bödöny feléig feljött a tészta, és mondani sem kell, mennyire tömör lett. Szóval élesztővel vigyázni! (kockaélesztőt még asszem nem nagyon próbáltam, azzal egyelőre nincs tapasztalatom)

    Liszt:
    Finomliszttel tömörebb, míg rétessel puhább és levegősebb lesz, viszont kevésbé kenhető emiatt. Érdemes a kettő liszt megfelelő arányú vegyítésével próbálkozni, mondjuk rétesből 35-40dkg, finomból 15-10dkg.

    Sütöttem kakaósat is, nem instant porral, hanem igazi kakaóesszenciával (nemtom mi a hivatalos neve) A kakaótól mintha szintén kicsit tömörebb lenne a tészta, ami végülis nem baj, mert jobban kenhető..
    Egyszer azzal is megpróbálkoztam, hogy olyan kalácsot csináljak, ami kétszínű :) , magyarul a tésztájának egy része kakaós csak.
    A dagasztás vége előtt kicsivel kivettem a tészta felét, azzal a szándékkal, hogy a maradékra kakaót szórok, azt belekeveri a gép a tészta felébe, majd visszatéve a kakaómentes tésztát, a kettőt egy kicsit még összedagasztja. Persze nem jött be, valszeg éppen elronthattam a liszt mennyiségét, mert a kivett tészta teljesen ráragadt a kezemre, úgyhogy inkább visszatenni igyekeztem, mint még a kakóval vacakolni :D de bátraké a szerencse!

    Vaj, méz: könnyedebbé eszi a termékünket (és szerintem a mézet ne használjuk cukorpótlóként, mert ha emiatt kevesebb cukrot rakunk a kalácsba, nem lesz olyan édes, mint várnánk)

    Egy tipp: a keverőlapátot a dagasztás végeztével ki érdemes szedni a tésztából, mert különben úgy belesülhet a tésztába, hogy kínszenvedés kiszedni a végén. Ráadásul úgy elég nehéz kiszedni a kész kalácsból, hogy ne szakítsa fel az egészet..

    ---
    Arra tudtok mondani valamit, mitől lehet az, hogy a kalácsom teteje néha megreped, és elég erőteljesen végigszakad? (néha bolti kenyereknél is látni hasonlót..)

    És egy utolsó kérdés: ti milyen programmal sütitek a kalácsot? Én Gyorssal, így ~2 óra az egész. Van Normál program is, de az többet melegít elő, kevesebbet dagaszt, és sokkal többet keleszt :U mindegy, bevált a gyors-program, de azért jó lenne tudni, h ti milyet használtok :)

Új hozzászólás Aktív témák