Új hozzászólás Aktív témák
-
emitter
őstag
-
emitter
őstag
igen, ez várható volt mármint hogy a fűtőszál eszi a legtöbbet
Mióta megíródott ( ) ez a cikk, vagy 5 kalácsot is sütöttem már, úgyhogy gondoltam, megosztom a tapasztalatokat.
Először is, élesztő:
ami nekünk volt itthon, az 7gr-os, ez 0,5kg liszthez elég a gyártó szerint
Illetve volt egy 11gr-os is, erre viszont azt írták, hogy 1kg kenyérhez elég.. mintha nem lenne arányos a kettő, hm? Ki is derült a turpisság, mikor már csak a 11gr-os volt itthon, beleraktam a kalácsba a zacsi felét. Háát, éppen hogy a bödöny feléig feljött a tészta, és mondani sem kell, mennyire tömör lett. Szóval élesztővel vigyázni! (kockaélesztőt még asszem nem nagyon próbáltam, azzal egyelőre nincs tapasztalatom)
Liszt:
Finomliszttel tömörebb, míg rétessel puhább és levegősebb lesz, viszont kevésbé kenhető emiatt. Érdemes a kettő liszt megfelelő arányú vegyítésével próbálkozni, mondjuk rétesből 35-40dkg, finomból 15-10dkg.
Sütöttem kakaósat is, nem instant porral, hanem igazi kakaóesszenciával (nemtom mi a hivatalos neve) A kakaótól mintha szintén kicsit tömörebb lenne a tészta, ami végülis nem baj, mert jobban kenhető..
Egyszer azzal is megpróbálkoztam, hogy olyan kalácsot csináljak, ami kétszínű , magyarul a tésztájának egy része kakaós csak.
A dagasztás vége előtt kicsivel kivettem a tészta felét, azzal a szándékkal, hogy a maradékra kakaót szórok, azt belekeveri a gép a tészta felébe, majd visszatéve a kakaómentes tésztát, a kettőt egy kicsit még összedagasztja. Persze nem jött be, valszeg éppen elronthattam a liszt mennyiségét, mert a kivett tészta teljesen ráragadt a kezemre, úgyhogy inkább visszatenni igyekeztem, mint még a kakóval vacakolni de bátraké a szerencse!
Vaj, méz: könnyedebbé eszi a termékünket (és szerintem a mézet ne használjuk cukorpótlóként, mert ha emiatt kevesebb cukrot rakunk a kalácsba, nem lesz olyan édes, mint várnánk)
Egy tipp: a keverőlapátot a dagasztás végeztével ki érdemes szedni a tésztából, mert különben úgy belesülhet a tésztába, hogy kínszenvedés kiszedni a végén. Ráadásul úgy elég nehéz kiszedni a kész kalácsból, hogy ne szakítsa fel az egészet..
---
Arra tudtok mondani valamit, mitől lehet az, hogy a kalácsom teteje néha megreped, és elég erőteljesen végigszakad? (néha bolti kenyereknél is látni hasonlót..)
És egy utolsó kérdés: ti milyen programmal sütitek a kalácsot? Én Gyorssal, így ~2 óra az egész. Van Normál program is, de az többet melegít elő, kevesebbet dagaszt, és sokkal többet keleszt mindegy, bevált a gyors-program, de azért jó lenne tudni, h ti milyet használtok
Új hozzászólás Aktív témák
- Új 2K AM5 Gamer PC R5 7600/RTX 3070 8Gb/2X8Gb 6000Mhz DDR5/500Gb SSD M2/700W 2Év gari
- Ryzen PC , R5 2600 , RTX 3060 12GB , 16GB DDR4 , 256GB NVME , 500GB HDD
- Játszós PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB 3200MHz , 512GB NVME
- Új 2K Gamer PC Ryzen 9 5900X/RTX 3070 8Gb/Asus Tuf lap/M2 500Gb NVME/2x16Gb DDR4/750W 2Év gari
- ASUS VivoBook Pro 14 OLED Ryzen laptop RTX VGA-val
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest