Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    Márkák

    Ebben a kérdésben viszonylag könnyű állást foglalni. Jelen állás szerint a plazmagyártók minőségbeli sorrendje valami ilyesmi lehet (szigorúan saját vélemény, amely az általam olvasott teszteken, fórumhozzászólásokon, illetve személyes tapasztalataimon alapulnak):

    1. Pioneer (2009-ben kiszállt a plazmagyártásból, utolsó modelljei 2008-asok)
    2. Panasonic
    3. Samsung
    4. LG

    A plazmák királya egyértelműen a Pioneer a KURO fantázianevű TV-ivel. Brilliánsan mély fekete, fantasztikus pixelhelyesség, csodás színek. Minden a helyén van. Mindezért azonban nagyon komoly árat kell fizetnünk, amiben alapesetben még a TV hangszórói sincsenek benne, az opcionális és feláras (nem vicc!). Véleményem szerint a készülék ár/érték aránya finoman szólva sem jó, kevesen tehetik meg, hogy árban inkább az egymillió forinthoz, mintsem az ötszázezer forinthoz közelebb eső plazmatévét vegyenek. A minőség tényleg pazar, de azért értékrend is van a világon és SAJÁT megítélésem szerint egy TV-re nem szabad ennyit kiadni.

    Mindemellett megjegyzendő, hogy 2009. év elején a Pioneer ki is szállt a megjelenítő gyártásból, így plazma szegmensét is megszüntette. Köszönhető ez annak, hogy akárhogy is a japán cég gyártotta a legjobb megjelenítőket, a bevételek elmaradtak a magasra árazott termékek szerényebb mennyiségű eladása miatt. Elfekvőben még lehet találni egy-két darabot az utolsó szériákból egyes üzletekben, de ezeket többnyire már valaki félretetette magának.

    Sokkal inkább megfizethető, azonban a Pioneer-től minőségben mégsem sokkal elmaradó plazmagyártó a Panasonic, aki egyértelműen az utóbbi évek nyertese plazmagyártás terén. TV-inek fekete szintje nem sokban marad el a Pioneer modelljeitől, színhűségük, kontrasztarányuk, foszforlag-mentességük és alacsony ghosting- és beégés hajlandóságuk miatt nagyon népszerűek. Jómagam is Panasonic tulaj vagyok.

    Mindemellett a Panasonic 2009-es, magasabb kategóriás modelljeiben megjelent a NeoPDP panel, amely 600 Hz-es Sub Field Drive technológiával dolgozik, de a nem NeoPDP panellal szerelt egyes fullHD Panasonic plazmák is 400 Hz, illetve 600 Hz-en alkotják a képet.
    Továbbá érdekes fejlemény, hogy a Pioneer egyes, plazma panelekkel kapcsolatos szabadalmait átengedte a Panasonic-nak, így 2010-től a Panasonic NeoPDP-plazmák panelstruktúrája igen sok ponton megegyezik a legendás Pioneer KURO felépítésével.
    A Panasonic plazmákkal kapcsolatosan megjegyzendő, hogy már a dobozból kivéve is nagyon szép képük van, minimális kalibrálásra szorulnak csak, a Samsung és LG TV-iről ez kevésbé mondható el.

    A Samsung plazmái is kiemelkednek az átlagos készülékek közül, azonban jobban hajlamosak a ghosting-ra és beégésre (bár a 2009-es modelleknél már ez is nagyon sokat javult és majdnem teljesen eltűnt), tunerjük talán egy leheletnyivel gyengébb. Az alacsonyabb kategóriás modellekben sajnos nincs 4:4-es pulldown (csak feltehetőleg 3:2-es), ami a HD-tartalmaknál azt eredményezi, hogy az erre érzékenyek nem látják folyamatosnak a lejátszást, annak ellenére, hogy a készülék a 24p tartalmak megjelenítésére képes. Ezt célszerű észben tartani a vásárlásnál, mert a Panasonic TV-i helyesen alkalmazzák a pulldown-t és áruk vagy azonos, vagy 10-20 eFt-tal magasabb csak, mint az ugyanolyan méretű és felbontású Samsung társaiknak.
    A Samsung plazmái szolgáltatásban viszont kicsit többet nyújtanak, mint a Panasonic TV-k (bár 2010-től a Panasonic is erősített a magasabb kategóriás modelleknél), így a magasabb modellszámú Samsung plazmák akár HD-tartalmakat, zenét, DivX-et is tudnak játszani memóriakártyáról, míg a Panasonic még a 2009-es modelljein is csak a videókamerák által rögzített HD-videókat és fényképeket hajlandó csak lejátszani, 2011-ben jutott el a Panasonic oda, hogy középkategóriától fölfelé már az mkv-formátum jelentős hányadával is elboldogulnak a TV-be épített lejátszói.

    Az LG plazmái is kiválóak, legnagyobb gyengéjük talán, hogy az előző két gyártónál jobban hajlamosak a készülékek a ghosting-ra, valamint a színhűségük hagy némi kívánnivalót maga után. Dobozból kivéve is rendkívül erős, élénk, már-már rikító színeket produkálnak, aki ezt szereti, annak jó választás lehet.

    Tekintettel a gyártók modelljeinek nagy számára, most külön nem térnék ki az egyes típusokra, azok jelöléseire. Használjátok a keresőt! Tekintettel azonban arra, hogy tapasztalatom szerint a Panasonic plazmái iránt a legnagyobb az érdeklődés, ezért készítettem egy összefoglaló táblázatot a 2009-es Panasonic modellek jelöléséről és főbb jellemzőiről:

    A Panasonic 2010. évben a 2009-es vonulatot vitte tovább a típusszámozásoknál. A 2010-es modellek jelölése itt látható:

    A 2011-es modelljelölések itt láthatók:

    A 2011-es modellekkel kapcsolatban megjegyzem, hogy Magyarországon is kaphatók a C- és U- sorozat CX és UX nevű variánsai, amelyek gyakorlatilag mindenben megegyeznek a C- és U-sorozat darabjaival, csak a gyártó ígérete szerint ezen X-szel kiegészített modellek hangszórói valamivel jobban szólnak. A gyakorlatban nemigen észlelhető ez a különbség, igazából ezen modellek árban sem nagyon térnek el.

    Vegyük észre, hogy a 2010-es évtől, az 50”-os HD-Ready modellek esetében a Panasonic már csak 1024x768 felbontású panelt használ, míg 2009-ben 1366x768 volt ezen panelek felbontása. A különbség az éles szeműeknek feltűnő lehet, különösen akkor, ha az említett két TV-t egymás mellett látja. Mindenkinek javaslom tehát, hogy mielőtt vásárol, tekintse meg a kiválasztott készüléket és mérlegeljen, hogy elegendő-e neki ez a felbontás.

    A Panasonic árképzése egyébként egyre kiválóbb, a 2010-es modellek induló ára sokkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, a 2011-es évben ez a trend tovább folytatódott.

    A Panasonic modelljei mellett szólhat az az érv is, hogy a gyártó már rendszeresnek mondható módon, évente többször is hirdet 5 éves garancia akciót - általában tavasszal, az új modellek megjelenése környékén, gyakran nagyobb nemzetközi sporteseményekhez (olimpia, foci EB/VB) kapcsolódóan, valamint karácsony környékén is.

    Tesztek

    A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány teszt a 2011. évi Panasonic modellcsaláddal kapcsolatban:

    AVForums tesztjei:

    65VT30
    50VT30
    42VT30
    50GT30
    46ST30
    42G30
    42S30
    42C3

    HDTVtest.co.uk tesztjei:

    50VT30B
    42VT30B
    42GT30B
    42ST30B
    42G30B
    42C3B

    megjegyzés: ezek a brit verziók, itt-ott lehetnek eltérések a magyarországi verziókhoz képest.

    FlatpanelsHD tesztjei:

    50VT30
    50GT30
    50G30

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák