Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #23250 üzenetére

    "Ez az állítás pedig ott vérzik el, hogy 10 főverzióval később (egyáltalán ez a verziószámos faszság is minek kellett, mikor még a régi fejlesztők is ekézték?) miket kaptunk?"
    Az állítás önmagában igaz (mint írtam is az előző hsz.-emben), hogy nagyobb sikere lehetett volna az Operának, több felhasználót gyűjthetett volna hirtelen (és esetleg meg is tarthatott volna magának), ha a nagy váltáskor ELEVE egy értelmesebb böngészőt dobnak piacra. Az persze más kérdés, hogy alaposan rácáfolt az Opera arra, hogy képesek lennének kihozni belátható időn belül egy használható valamit belőle. Itt egyébként nyilván nem széjjelkonfigurálható dolgokra gondolok, hanem kutyacsontokra, amit oda lehet dobni a felhasználónak, hogy örüljön farokcsóválva (könyvjelzősáv, teljes URL legyen látható, stb.).

    "Alap könyvjelzősávot, ami egyenértékű a Chrome-éval"
    Közel sem. A Chrome könyvjelző-rendszere még mindig jóval értelmesebben ki van találva, eleve a nagyjából megfelelő GUI ki van alakítva hozzá (még ha lehetne is bővíteni a korábbi Operából ismert dolgokkal, de valszeg nem fogják), ráadásul az rossz vicc, hogy az Operában kötelező, hogy meg legyen jelenítve a könyvjelzősáv ahhoz, hogy a könyvjelzők közé lehessen menteni egy aktuális oldalt. (Értsd: ha nincs megjelenítve a könyvjelzősáv, akkor nyomkodhatod a Ctrl+D-t, lószart se fog csinálni, nem fogja felajánlani a könyvjelző mentését.) Szóval még a Chrome könyvjelzős dolgaihoz képest is sok behoznivalója van az Operáénak. (Amivel nem állítom, hogy a Chrome-é tökéletes lenne.)

    "még hisztek nekik?"
    Hmm, nem tudom, ilyenre hol láttál utalást, meglehetősen kisebbségben vannak itt a topicban, akik hisznek nekik. :D Szerintem jópár hsz.-ben cincáltuk a mostani Operát, a vezetést, a fejlesztőket, meg a blogjukon és a changelogokban látható bullshitgenerátort. :)

    Egyébként a többi állítással asszem egyetértek.

    Azért legalább abban reménykedem, hogy az Opera nem veszi át a Google hülyeségeit az olyan jellegű agyonkorlátozásban, mint amit az előbbi hsz.-ben említettem (hogy csak saját csatornájukról kerülhet fel extension, és hasonlók).

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #23251 üzenetére

    "több felhasználót gyűjthetett volna hirtelen (és esetleg meg is tarthatott volna magának), ha a nagy váltáskor ELEVE egy értelmesebb böngészőt dobnak piacra."

    Olyan szempontból win-win szituációban voltak, hogy nem volt más alternatíva. Aki Firefoxra váltott, annak a mostani, 24-es állapota se lett volna kielégítő, aki Chome-ra az meg az alacsonyabb memóriahasználat és gyorsabb működés miatt úgyis visszatér idővel. Ha meg mindegy neki, akkor úgyis csak marketinggel lehet meggyőzni.

    "Az persze más kérdés, hogy alaposan rácáfolt az Opera arra, hogy képesek lennének kihozni belátható időn belül egy használható valamit belőle."

    Ha még csak ez lenne akkor reménykednék. De a nagyobb baj, hogy egyáltalán nem akarnak. Emdek egyedül, hobbiból, lelkesedésből többre képes, mint egy professzionális, jól fizetett fejlesztő csapat? Nem túl valószínű.

    Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy lesz majd valami milliárdos Opera 12 rajongó, aki lát benne fantáziát és segíti gazdaságilag a projektet. Tetzchernek már felhívtam rá a figyelmét még pár hónappal ezelőtt, meg a Vivaldi.net-en (My Opera utód) is hoztam neki létre topicot, kb. ennyi amit tehettem az érdekében.

    "Azért legalább abban reménykedem, hogy az Opera nem veszi át a Google hülyeségeit az olyan jellegű agyonkorlátozásban, mint amit az előbbi hsz.-ben említettem"

    Ez valószínűleg csak Windows alatt van így, mert 35-ös Chrome-ban Linux alatt csomagolatlan kiegészítőnél nem ugat és máshonnan is tudok behúzni crx-et miután jóváhagyom a figyelmeztetést. Vagy később kerül majd bele?

  • LonGleY

    veterán

    válasz Penge_4 #23250 üzenetére

    Ez már rég ki lett fejtve, hogy egy forráskód nem akkor lesz nyílt, ha valaki fogja és felnyomja netre - azzal kb. senki nem is érne semmit. Ezt a frázist jó lenne végre elfelejteni, miszerint miért nem lett nyílt...

    [ Szerkesztve ]

  • vilag

    tag

    Üdv!

    "Képernyő újraküldésének megerősítése" üzenetet ki lehe valahol kapcsolni?

    Továbbá érdekelne, hogy mi a frászért vették ki az Operából a rengeteg beállítási lehetőséget?
    Vagy csak én vagyok béna és nem tudom hol keressem???

  • spammer

    veterán

    válasz vilag #23254 üzenetére

    Nem vették ki, hanem motort cseréltek és nem kerültek vissza régi funkciók. Mármint ha a régi és a friss Opera közötti különbségre gondolsz.

    „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

  • N0zer0

    senior tag

    Ez a most megjelenő verzió mennyit fejlődött az első blinkes verziók óta? Megéri feltenni?

  • vilag

    tag

    válasz spammer #23255 üzenetére

    Szerintem kár volt, a korábbi verziókat jobban testre lehetett szabni. Ebben gyakorlatilag szinte semmit nem lehet beállítani....

    A másik problémára van valami megolás, vagy az a weblap hibája? Mert bazira idegesítő, hogy mindig nyomkodnom kell az F5-öt vagy a frissítés gombot, konkétan annyira, hogy már gondolkodom rajta, hogy lemondok a rég szeretett Opera böngészőről.

  • myke01

    senior tag

    Ez a "könyvjelző-importáló" még mindig nem fér a fejem be , mármint az hogy nincs is tulajdonképpen :) . Ettől azért kicsit előrébb kellene tartani a XXI. században már . Opera 22-rőlbeszélek ....

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #23252 üzenetére

    "Aki Firefoxra váltott, annak a mostani, 24-es állapota se lett volna kielégítő, aki Chome-ra az meg az alacsonyabb memóriahasználat és gyorsabb működés miatt úgyis visszatér idővel"
    Nálam épp az említett agyonkorlátozós dolgok miatt jön el lassan az ideje, hogy megint az Operát használjam gyakrabban a Chrome helyett. A Firefox szerintem egész jó böngésző lehetne, használom is párszor, de valahogy nem tudom megszokni, továbbra is nehézkesnek érzem az indulást, és a használat közben is valahogy nehézsúlyúbbnak tűnik, mint az Opera vagy a Chrome. Pedig tetszik a felület testreszabhatósága is, az, ahogy megcsinálták a UI átrendezhetőségét (hogy relatíve szabadon dobálhatod rajta az elemeket), meg ahogy korábban beszéltük, az extensionök is jóval több lehetőséget kapnak, mint a többi népszerű böngésző bővítményei (erre a Google azt mondaná, hogy ez csakis hátrány lehet, mert akkor szegény ostoba, körül nem néző júzer bekap valami spy-/ad-/mal-/satöbbiware-t). Ennek megfelelően vannak is olyan extensionök Firefoxra, amiknek egyelőre nincs párja se Operára, se Chrome-ra.
    Te most egyébként Firefoxra váltottál? Vagy épp mivel próbálkozol?
    Az Ottert amúgy használgatod? Csak mert kíváncsi lennék olyan véleményére, aki használta pár napig, hogy milyen.

    Az előbbi, "többi állítással asszem egyetértek"-részből levonnám a forráskód-publikálásra vonatkozó részt, arra elfelejtettem reagálni. Nekem nem úgy tűnik, hogy a példás forráskód-minőségről tehetne tanúbizonyságot, meg amúgy sem biztos, hogy csak az az oka, hogy nem szívesen adnák ki a kezükből a forráskódot, hogy félnek tőle, hogy valaki világuralomra tör. :D Na meg azért tényleg nem olyan sima a dolog egy ekkora szoftvernél, hogy egyszerűen feldobjuk GitHubra a komplett forráskódot, és hadd szóljon.

    "Ez valószínűleg csak Windows alatt van így, mert 35-ös Chrome-ban Linux alatt csomagolatlan kiegészítőnél nem ugat és máshonnan is tudok behúzni crx-et miután jóváhagyom a figyelmeztetést. Vagy később kerül majd bele?"
    Jól látod, se Linuxon, se Macnél nincs ilyen f@szság. Itt a válasz:
    https://productforums.google.com/forum/#!msg/chrome/2yTVWdfC4Gg/BkbPOe08hWsJ
    "Also I should note that we aren't enforcing this policy for chrome apps or themes, nor are we enforcing it for extensions on MacOS, Linux, or ChromeOS because we don't see anywhere near the same level of problems on those OSes (obviously switching OSes is a big deal and I don't mean to suggest that you should consider this, but I just wanted to make sure folks already running those OSes know that the policy doesn't affect them)."

    Érted, ha valamelyik platformon ennyi idióta van, nem ám kitalálunk valami alternatív megoldást a nem Chrome Web Store-ból származó extensionök telepíthetőségére, hanem kitépjük a pi××ba a probléma gyökerét, írmagja se maradjon az egyéb forrásokból származó bővítmények felrakhatóságának. Mennyivel egyszerűbb, még gondolkozni se kell túl sokat a forráskód módosításának mikéntjén.

    Sk8erPeter

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz vilag #23257 üzenetére

    "Képernyő újraküldésének megerősítése" üzenetet ki lehe valahol kapcsolni?
    [...]
    Mert bazira idegesítő, hogy mindig nyomkodnom kell az F5-öt vagy a frissítés gombot, konkétan annyira, hogy már gondolkodom rajta, hogy lemondok a rég szeretett Opera böngészőről."

    Ez érdekes, pedig ez az üzenet Operánál pont nem jellemző, mert az Opera az F5 lenyomásakor megerősítés nélkül eleve újraküldi az adatokat (amikor egy oldal önmagára POST-ol, és nincs külön, adatokat feldolgozó oldal megadva mondjuk az action-attribútumban, ahol megtörténik a feldolgozás, majd visszairányítódik a felhasználó az eredeti oldalra). Most azért kíváncsiságból teszteltem saját miniweboldallal is, egy formnál, és ja, eleve újból elküldi a POST-tal küldött adatokat, nem kérdez vissza. Szóval nem értem, ez az üzenet nálad hogyan jöhetett elő. Biztos ilyenkor az Operát használod? :D

    Azt viszont nem egészen értettem, hogy miért és hol "kell" nyomkodnod mindig az F5-öt? :D

    A "rég szeretett Opera böngésződ" pedig már régen nem a régi. :)

    (#23256) N0zer0 :
    Próbáld ki, és megtudod, az a legegyszerűbb. Senki nem tudja, neked mik az igényeid, és megéri-e neked feltenni.

    Sk8erPeter

  • Penge_4

    veterán

    válasz dqdb #23115 üzenetére

    "O21-től kezdve már az opera://flags oldalon be lehet kapcsolni a #tab-hibernation opciót, amely ilyenkor a háttérben lévő, és aktívan futó kódot nem tartalmazó fülekhez tartozó folyamatok futását felfüggeszti (működik, szerintem stabil, vagy legalábbis nem omlik tőle össze az Opera, mert a bevezetése óta használom)."

    Ezt a funkciót én is megtaláltam, gondolkoztam is, hogy bekapcsoljam-e, de aztán eszembe jutott, hogy nem lenne jó, ha véletlenül olyan lapot is hibernálna, ahol szöveget írok egy szövegdobozba.

    "nem Blinket, hanem QtWebKitet használ és még egy ideig használni is fog, hiszen a Blinkre épülő QtWebEngine még messze van a kész, használható állapottól."

    És ez a programra nézve mit jelent? Ha mondjuk 1-2 év múlva olyan állapotban lesz a Blink és még akkor is élni fog a projekt, akkor egyszerűen ki lehet majd cserélni a WebKitet Blinkre, vagy ugyanaz lesz a helyzet, mint a Presto-nál, ami keresztül-kasul volt drótozva?

    (#23259) Sk8erPeter: "Te most egyébként Firefoxra váltottál? Vagy épp mivel próbálkozol?"

    Most Operával, hogy megjelent Linuxra is. Egyébként Firefoxra költöztem át a legjobban, de egy idő után engem is idegesít, hogy mennyire lassú, lomha az egész. Pedig már az Adblock Plus helyett is megpróbáltam alternatívákat találni, de az sem segített túl sokat, maximum az indulási időn.

    A Chrome a memóriahasználata miatt vállalhatatlan lenne akkor is, ha az Opera 12 minden funkcionalitásával rendelkezne. Használok még Opera 12-t is néha, de csak rosszul érzem miatta magam, mikor meglátom, hogy mennyire villámgyors és az egész 250-300 mega körül van pár óra átlagos böngészés után, miközben tele van egy rakás kényelmi funkcióval, meg userJS-ek, kiegészítők, meg RSS, meg M2. Eközben a Firefox már 900 mega körül szokott enni és még alig pótoltam vissza minden funkcionalitást meg le is tiltottam egy csomó ritkán kellő kiegészítőt memóriaspórolás céljából, a Chrome meg valami veszedelem. Az az új, amúgy nagyon lassú kezdőlap, amibe benne van a Google kereső is önmagában eszik 90-100 megát (egyetlen New Tab).

    Az Ottert is figyelgetni fogom, nagyon bízom benne, hogy nem lankad a fejlesztője lelkesedése és később majd mások is látnak benne fantáziát.

    Bugok még vanna benne. Nem működik olyan billentyűparancs, mint az Alt+D, a jobbklikk+görgő zoomol, tehát nehéz kijelölni olyan terjedelmű szöveget, amihez sokat kell görgetni, amúgy nagyon gyors. A program is és az oldalbetöltés is. A memóriahasználat nagyon alacsony és a CPU használat is. Egyszer belefutottam egy oldalba, ahol 8-9%-os tüskéket produkált. A Flash miatt volt (mivel Click-to-Play még nincs benne sajnos), de megnéztem az összes többiben, ott 30-40%-ra terhelte a CPU-t és mikor háttérbe került a tab is 10-15% volt. Ellenben az Otternél ilyenkor 0-1% körül. Ez külön szimpatikus, hogy először az alapokra helyezi a hangsúlyt és nem a külsőségekre.

    A fejlesztésen azért látszik, hogy elég rendhagyó prioritások vannak. Pl. about:plugins nincs, mozdulatparancsok se (bár az van KDE-ben gyárilag). de a keresők már jobbak, mint a 12-es Operában, mert GUI alól drag and droppal és fel-le nyíl gombokkal átrendezhető a sorrendjük és GUI alól szerkeszthető a Suggestion Query, amihez 12-ben INI-t kellett szerkeszteni, vannak Privát fülek is. Custom User Agent is. about:config is van, de még elég kezdetleges.

    A régi GUI kerete már nagyjából kész. Ez alatt egy rakás kiszürkült, még nem használható funkciót kell elképzelni (pl. a Cookie-k sem szerkeszthetők még, ahogy a billentyűparancsok sem). Az utolsó fület nem lehet bezárni. Ez az új Operában úgy van, hogy ha csak egy ablak van nyitva, akkor az utolsó fül bezárásakor az átváltozik gyorshívóvá. Itt úgy, hogy hiába klikkelsz X-re, vagy nyomsz Ctrl+W-t, nem záródik be, amíg nem nyitsz legalább egy üres lapot. Szóval érdekes jelenséges és bugok vannak bőven.

    Még a bugok is olyan "Operásak". Pl. visszatérve a keresőre, duplaklikkre nem nyílik meg az Edit, vagy ha egy másik keresőnél checkboxolod be a "Set as Default Search Engine"-t (alapértelmezett a DuckDuckGo), akkor nem veszi ki a meglévő alapértelmezettből a pipát, neked kell megtenned. Nincs drag and drop az URL sávban, van duplaklikkes gyorsmenü, de a szövegkijelölés módja WebKites. Nincs címsáv legördülőmenü. Nincs F12-es gyorsmenü, de a jobbklikk menü Operás csak még nem szerkeszthető (meg van egy rakás kiszürkült funkció, olyan triviálisak is, mint forráskód megtekintése. Ctrl+U/Ctrl+F3 sem működik). Fast Forward helyett Rewind Forward van.

    Flash szerintem NPAPI-t használ, mert nagyon akadozós, lassú YouTube-on és nincs környezeti menüje a Flashnek (emiatt azt hittem, hogy WebM, de Inspectorral láttam, hogy nem.) De érdekes, hogy pl.

    GUI egyáltalán nem szerkeszthető, oldalsáv sincs, viszont részletes Popup at bottom statusbar van, meg zoom csúszka is.

    A motorról: Gyors és nem nagyon tapasztaltam problémát. Élsimítás nincs a betűkön (ez a hardvergyorsított böngészők terjedésével egyre feltűnőbb), a képeken sincs bucubic interpolation, cserébe viszont olyan gyors a zoom, mint Opera 12-ben. A Google Maps műholdra váltáskor fagyogat erősen, a images.google.com a régi (azaz a lapozós, nem a végtelen scrollozós) és a feedly.com kicsit lassabb és akadozósabb mint a többiben, egyelőre rövid böngészés során ezt vettem észre.

    "Érted, ha valamelyik platformon ennyi idióta van, nem ám kitalálunk valami alternatív megoldást a nem Chrome Web Store-ból származó extensionök telepíthetőségére, hanem kitépjük a pi××ba a probléma gyökerét, írmagja se maradjon az egyéb forrásokból származó bővítmények felrakhatóságának. "

    Amúgy téged mi az, ami a Windowshoz köt? Mert nekem is tyúkszemem a mai napig pl. a Potplayer, de amennyit szívni kell Windows-zal, főleg a ModernUI-s bohóckodás óta, inkább majd hardver upgrade után virtualizálok Linux alól egy Windows-t és azon futtatom azt a néhány Windows specifikus szoftvert.

    "pedig ez az üzenet Operánál pont nem jellemző, mert az Opera az F5 lenyomásakor megerősítés nélkül eleve újraküldi az adatokat"

    Az Opera 12 volt az egyetlen, amire nem volt jellemző. Chromium óta jellemző, ahogy az összes többi böngészőre is.

  • brd

    nagyúr

    válasz Penge_4 #23261 üzenetére

    Ezt a funkciót én is megtaláltam, gondolkoztam is, hogy bekapcsoljam-e, de aztán eszembe jutott, hogy nem lenne jó, ha véletlenül olyan lapot is hibernálna, ahol szöveget írok egy szövegdobozba.

    Nem hiszem, hogy komoly gond lenne belőle, mert ha jól láttam, mindössze annyit csinál, hogy az adott tab(ok) processzeit suspend állapotba helyez(tet)i.

    The only real valuable thing is intuition.

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Sk8erPeter #23249 üzenetére

    A tesztelésről, pontosabban azok hiányáról szóló rész meg egy ilyen vállalatnál tényleg megdöbbentő (még ha érezhető is volt, hogy valami nagyon nem stimmel, azért kevésbé kaotikusnak gondoltam volna a helyzetet).
    Egy pillanatig sem fordult volna meg a fejemben, hogy 2009-ben egy böngészőmotort, amire kiválóan írhatók automatizált tesztek, bármiféle unit testing nélkül fejlesztenek. Így a sok kijavított-újra megjelent-kijavított hiba mindjárt más megvilágításba került. Egy garázscégnek nem illik így saját libraryt fejleszteni, nemhogy egy ennyire komplex valamit. Ami történt a hozzászólás alapján az Operánál, az teljesen menedzsmenthiba, mind a tervezés, mind a vezetés terén.

    Az ilyenek miatt már bennem is erősen felmerült a Chrome bojkottálásának gondolata, mert elég sok döntésükkel húzogatják ki a szőnyeget a tudatosabb felhasználó lába alól a szokásos átlagfelhasználós bullshittel megtámogatva a döntést. Meg így akkor kevésbé anyázzák őket, hogy valami "csak úgy" felmászott a gépükre. Nem lehetne ám alternatív megoldást kitalálni... :) Remélem, azért ezt a f@szságot az Opera NEM fogja átvenni.
    Én nem lennék annyira biztos a helyedben: emlékszel a módosíthatatlan alapértelmezett keresők magyarázatára?

    Persze egyébként igazad van, hogy zavaró tud lenni a hosszas animáció, remélem, hogy bőven csiszolnak azért rajta.
    Kicsit csiszoltak rajta a mai buildben, de még mindig nem vagyok kibékülve vele, túl sokszor láttam ma is az animációt. Az mindenesetre pozitívum, hogy Ctrl+Tab-bal lépkedve az Entert lenyomva meg lehet szakítani a fülváltást.

    Penge_4: Ez a része ott sántít, hogy ha tényleg ennyire elhanyagolt volt, hogy fizetett fejlesztőkkel sem lehetett volna gatyába rázni, akkor miért is nem adták ki a forráskódot unatkozó kockáknak játszani? Talán csak nem fostak tőle, hogy az unatkozó kockák mégis gatyába rázzák?
    Már korábban is kifejtettem, hogy egy ilyen komplex projekt nyílt forráskódúvá tétele nagyon nem csak egy döntésből áll, rengeteg munka van vele. Több erőforrást igényel, mint amennyi az Otter Browserbe eddig belement, és bele fog menni hasonló méretű csapattal az elkövetkezendő 3-4 évben (persze ezek nem pontos adatok, de a nagyságrend szemléltetésére alkalmasak). Ha nekem olyan problémám lenne egy belsős projekten egy konkrét funkció megvalósításával, hogy csak a Stack Overflow jelentené a megoldást, akkor a tényleges kérdés megírása előtt legalább 10-60 percet venne igénybe a linkelt forrásban található belső osztálynevek, SQL lekérdezések, címkék, kommentek átírása-eltávolítása.

    Ez az állítás pedig ott vérzik el, hogy 10 főverzióval később (egyáltalán ez a verziószámos faszság is minek kellett, mikor még a régi fejlesztők is ekézték?) miket kaptunk? ... Egy semmi komoly dologra nem alkalmas buta böngésző maradt a mai napig, ami sok szempontból még a Chrome-tól is elmarad ...
    Én is ekéztem a fejlesztési tempót és ahogyan kinéz, még fogom is. Ezzel együtt jelenleg számomra jelenleg az Opera a legjobb böngésző még ilyen ezer sebből vérző formában is. Innentől kezdve lehet, hogy másik böngésző fejlesztése gyorsabbnak tűnik, de ha azok hiányosságai-hátrányai máshol jelentkeznek.

    Ezt a funkciót én is megtaláltam, gondolkoztam is, hogy bekapcsoljam-e, de aztán eszembe jutott, hogy nem lenne jó, ha véletlenül olyan lapot is hibernálna, ahol szöveget írok egy szövegdobozba.
    Ahogyan brd is írja, ez csak felfüggeszti a háttérben lévő fülhöz tartozó folyamat futását. Az előtérben lévővel nem történik semmi, csak a háttérben lévővel, és ez a felfüggesztés is OS szintjén történik. Windows alatt ezzel, Linux alatt ezzel, OSX-hez nem értek (tippre az is pthread alapú).

    És most fogom dicsérni az általad ekézett többfolyamatos felépítést: igaz, hogy némileg több memóriát foglal, de pont az ilyen finomságok miatt mégis egy gyorsabb, használhatóbb böngésző készíthető ilyen módon, nem véletlenül mozdul el mindenki ebbe az irányba. Ha O12 alatt kevés a memória, akkor az OS nekiáll kilapozni adatokat, aztán ha nem jön össze, akkor jönnek két aktívan használt fül közötti váltáskor a mikrofagyások vagy súlyosabb esetben a 2-3 másodpercre megálló böngésző, mert az OS nem rendelkezik elegendő információval a saját memóriamenedzsmentet megvalósító böngésző belső szokásairól, hogy melyik page lapozható ki fájdalommentesen, és melyik nem. Ezzel szemben egy ilyen felfüggesztett folyamat meghívó keringőre, az OS nyugodt szívvel kivágja a memóriáját lemezre, és neked sem fog fájni, mert a háttérben van, és a többi fül még reszponzív marad. Szóval attól, hogy valami több memóriát foglal összességében, még nem biztos, hogy rosszabbul bánik a rendszer erőforrásaival. Ha megkérdeznél, mi az új Opera legjobb tulajdonsága, akkor részemről a többfolyamatos architektúra lenne a válasz. Lehet felhördülni ;]

    És ez a programra nézve mit jelent? Ha mondjuk 1-2 év múlva olyan állapotban lesz a Blink és még akkor is élni fog a projekt, akkor egyszerűen ki lehet majd cserélni a WebKitet Blinkre, vagy ugyanaz lesz a helyzet, mint a Presto-nál, ami keresztül-kasul volt drótozva?
    Nem mélyedtem el ennyire a QtWebKit és QtWebEngine különbségeiben, mert az utóbbi API-ja még nem stabil. Valószínűleg az Otter Browser fejlesztői nem lesznek túl boldogok a portolás során, akármennyire is közel lesz egymáshoz a két API.

    Flash szerintem NPAPI-t használ, mert nagyon akadozós, lassú YouTube-on és nincs környezeti menüje a Flashnek (emiatt azt hittem, hogy WebM, de Inspectorral láttam, hogy nem.) De érdekes, hogy pl.
    Amíg WebKit van a háttérben, NPAPI lesz csak.

    A motorról: Gyors és nem nagyon tapasztaltam problémát. Élsimítás nincs a betűkön (ez a hardvergyorsított böngészők terjedésével egyre feltűnőbb), a képeken sincs bucubic interpolation, cserébe viszont olyan gyors a zoom, mint Opera 12-ben.
    Fogsz, egyre többet, ahogyan a WebKit a Google háttere nélkül egyre jobban lemarad a Blink mögött. A hardveres gyorsítás hiánya az első jel, és ez még csak nőni fog.

    bluobluo75: bocsi, de az angol szerintem emberi nyelv. Magyarul válaszolok a kérdésekre, magyarul fogalmazom meg a véleményemet, és angolul linkelt, érdekes szövegeknél általában leírom magyarul is a lényeget, azonban mivel nem vagyok fordítógép, így itt vannak kivételek. Egy olyan hozzászólást linkeltem, amelynél a hátteret és a mondanivalót csak egy fejlesztő fogja megérteni és átérezni, így a fordítástól eltekintettem, a lényeget is angolul emeltem ki. Pár nagyon speciális területet kivéve az a fejlesztő, aki nem képes az informatikai angolt a magyarral megegyező sebességgel olvasni, az jobb, ha másik szakmát keres magának, mert már a múltban él.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • dqdb

    Topikgazda

    Mókás a Desktop Team Blog hozzászólásait olvasni: az emberek egyik fele oda és vissza van a fülek előnézeti képétől, hogy mennyire jó lett, a másik fele pedig ekézi azt, hogy a régi jobb volt (szerintem is). Ilyenkor lenne a win-win szituáció a paraméterezhetőség, amit a régi szemléletű Opera még meglépett volna, kíváncsi vagyok, hogy az új szemléletű mit fog kezdeni a helyzettel.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Penge_4

    veterán

    válasz dqdb #23263 üzenetére

    "Ha nekem olyan problémám lenne egy belsős projekten egy konkrét funkció megvalósításával, hogy csak a Stack Overflow jelentené a megoldást, akkor a tényleges kérdés megírása előtt legalább 10-60 percet venne igénybe a linkelt forrásban található belső osztálynevek, SQL lekérdezések, címkék, kommentek átírása-eltávolítása."

    A nyílt forráskódnak nem az a lényege, hogy minden nyílt? Te arról beszélsz, hogy egy cégnél, ahol alkalmazott vagy, egy zárt forráskódú kereskedelmi termékből részletet úgy osztasz meg, hogy ne rúgjanak ki vagy pereljenek be.

    "És most fogom dicsérni az általad ekézett többfolyamatos felépítést: igaz, hogy némileg több memóriát foglal, de pont az ilyen finomságok miatt mégis egy gyorsabb, használhatóbb böngésző készíthető ilyen módon, nem véletlenül mozdul el mindenki ebbe az irányba."

    Csak a memóriaigényét ekéztem és az opcionalitás hiányát. Nyilván vannak előnyei, főleg a komplex webalkalmazások terjedésével, de egyszerűen úgy látom, hogy 4-8 giga RAM alatt (felhasználási szokásoktól függően) több a szívás vele, mint az időnkénti haszon.

    Na meg a kilapozással kapcsolatban is szkeptikus vagyok. Egy olyan átlagusernél, akinél a Superfetch is bevált, vagy egy szigorú rendszer szerint élő és gépet is eszerint használó embernél biztos lenne értelme, de én sokszor még magam sem tudom, hogy az elkövetkezendő órákban mit fogok csinálni, nemhogy egy algoritmus. ;]

    "A hardveres gyorsítás hiánya az első jel, és ez még csak nőni fog."

    Miért? Safariban is van hardvergyorsítás és a Blink előtti Chrome-ban is volt. Ugyanez vonatkozik a PPAPI-ra is.

  • Ádámbátyám

    csendes tag

    Most dobtam fel az Opera 22 Stable verziót . Most ez komoly ,hogy nem lehet a könyvjelzőket importálni másik böngészőből ? EZ bug ,vagy egyáltalán nem működik ez a funkció ? "További eszközöknél / Könyvjelző-importáló " inaktív módban van .

  • spammer

    veterán

    válasz Ádámbátyám #23267 üzenetére

    Nem lehet, de volt más módszerről szó nem rég, olvass picit vissza ;)

    „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

  • myke01

    senior tag

    válasz Ádámbátyám #23267 üzenetére

    majd állítólag a 23-as az fogja tudni ezt is ...méghozzá automatikusan (sajnos)

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Penge_4 #23265 üzenetére

    A nyílt forráskódnak nem az a lényege, hogy minden nyílt? Te arról beszélsz, hogy egy cégnél, ahol alkalmazott vagy, egy zárt forráskódú kereskedelmi termékből részletet úgy osztasz meg, hogy ne rúgjanak ki vagy pereljenek be.
    Nem, én arról beszélek, hogy akármilyen forrást nem csak annyiból áll nyílttá tenni, hogy fogom, és feltolom valahová, csak erre hoztam egy valós életben könnyebben megfogható példát. Szerencsére ilyen módon még sosem kellett ráfanyalodni a Stack Overflowra, eddig a google-fu és az értő olvasás elegendőnek bizonyult. Azonban ha egyszer kevés lenne, akkor sem az általad írt retorziók miatt fordulnék ilyen módon az oldalhoz (amelyek nálunk nem léteznek, így nem is érinthetnének), hanem azért, mert szerintem így illik.

    A mostani Presto forrás:
    1. tartalmazhat olyan harmadik féltől származó könyvtárakat, amelyeket nem tehetnek nyílttá, ezeket le kell cserélni másra (azaz fejlesztést igényel)
    2. tartalmazhat olyan megjegyzéseket, információkat, amelyek nem kerülhetnek ki az Operától, ilyen például a buildbox felépítése és hasonlók (azaz teljes code review-t igényel az összes forrásfájlra vetítve)
    3. használhat olyan egyedi segédprogramokat, amelyeket nem akarnak és/vagy tudnak nyílttá tenni, indoklás gyanánt lásd első pont (azaz fejlesztést igényel)
    4. a forráskód mellé illik dokumentációt mellékelni, legalább a fordítás menetéről (nem, ez egy valós projektben nagyon nem az F7 vagy a Ctrl+Shift+B lenyomása), amelyek egy része természetesen létezik, csak garantáltan nem olyan formában, ahogyan itt kellene (azaz dokumentációt kell írni)
    5. illik az új önjelölt fejlesztők munkáját valamilyen módon támogatni, ha később nem is, de legalább a kezdeti időkben (azaz kell fórumfelület, ahol aktív pár régi motoros a jelenlegi munkája mellett)

    Szóval idő és pénz, pontosabban szólva sok idő és sok pénz, még pontosabban szólva rengeteg idő és rengeteg pénz. Na, ezért nem lesz a Presto sosem open source, és nem azért, mert félnek attól a konteótól, hogy pár külsős ember világuralomra tör majd Presto alapokon.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • szildavid90

    aktív tag

    válasz Ádámbátyám #23267 üzenetére

    Írd be kézzel, nem hinném, hogy lenne vagy 1000 könyvjelződ azt a párat meg simán beírhatod egyesével is.

    [ Szerkesztve ]

  • bluobluo75

    őstag

    válasz myke01 #23269 üzenetére

    menni kellene már az opera szinkronizálásnak és csókolom
    nem értem a fejlesztők mit sz*rakodnak már ennyit??? :W

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz dqdb #23270 üzenetére

    "Na, ezért nem lesz a Presto sosem open source, és nem azért, mert félnek attól a konteótól, hogy pár külsős ember világuralomra tör majd Presto alapokon."

    Nem is úgy gondoltam, hogy csak úgy fogják és módosítás nélkül kiadják, hanem, hogy a nem publikus sallang nagy részét pár automatizáló scripttel kikapják a maradékot meg kézzel, de nem gondoltam, hogy ennyi meló van vele.

    Meg az sem volt alapfeltétel, hogy a kiadás pillanatában leforgathatónak kell lennie. Elég lett volna, ha ezt leírják, hogy mik lettek érvénytelenek a kódban a kiherélés miatt.

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Penge_4 #23273 üzenetére

    Nem is úgy gondoltam, hogy csak úgy fogják és módosítás nélkül kiadják, hanem, hogy a nem publikus sallang nagy részét pár automatizáló scripttel kikapják a maradékot meg kézzel, de nem gondoltam, hogy ennyi meló van vele.
    Persze, lehet automatizálni, de nem teljesen. Ráadásul abban az esetben, ha az ember egy zárt forráskódú projektet fejleszt, akkor teljesen más stílusban írja azokat a kommenteket, amelyek egy rengeteg fejfájást okozó bug javításánál kerülnek a forrásba, vagy ecseteli integráció/interfészelés esetén a túloldal hülyeségeit (persze a túloldal meg az enyémet, ez egy ilyen játék :) ), hiszen csak ő vagy egy "sorstársa" fogja látni, mintha ez nyílt forrásba menne. A kód és annak minősége teljesen ugyanolyan természetesen (legalábbis magamból kiindulva), de már egy olyan projekt esetében is, ami nem nyílt forrású, de másik cég által végzett szoftverminősítésen ment át, máshogyan fogalmazok. Itt nem káromkodásra vagy hasonlóra kell gondolni, hanem olyasmire, hogy kettőspontduplavé sorminta és társai helyett egy hosszú levegővételt követően tárgyilagosan kerül leírásra a hiba vagy a workaround oka és megvalósítása. Az Operát rengetegen fejlesztették, valószínűleg az IE kompatibilitással és annak hülyeségeivel rengeteg szívhattak, szóval biztos vagyok benne, ha máshol nem is, de ezeken a helyeken a forráskódban nem kevés agyeldurranás van dokumentálva az utókornak :DDD Amíg ez cégen belül marad, addig nem szép, de a maga módján rendben van. Ha ez kikerül, akkor az nem kicsit kellemetlen.

    Meg az sem volt alapfeltétel, hogy a kiadás pillanatában leforgathatónak kell lennie. Elég lett volna, ha ezt leírják, hogy mik lettek érvénytelenek a kódban a kiherélés miatt.
    Ha így adnák ki, abból világbotrány lenne kicsiben. Tényleg, biztos vagyok benne, ebben az esetben köszönetnyilvánítás helyett a FOSS közösség egy kis, de annál hangosabb része az Operát szapulná.

    bluobluo75: menni kellene már az opera szinkronizálásnak és csókolom
    Attól, hogy megy a szinkronizálás, még nem fognak másik böngészőből átmászni a könyvjelzők Operába.

    Két nappal ezelőtti hozzászólás szerint már nekiálltak fejleszteni, és nem egyszerű. Fél évvel ezelőtti hozzászólás szerint már készen vannak a fejlesztéssel, csak a szervereket kell beüzemelni. Az akkor mi van kérdést illetően neked kell a konklúziót levonni.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Roxkex

    senior tag

    Sziasztok!
    Miért van az , hogy ha görgővel kattintok egy oldalon belül valamire ami lenyit egy fűlt akkornem új oldalon nyitja meg ? - Ezt hogyan tudnám megoldalni ? Firefoxot váltottam le , és ott nem volt ilyen.

    Hogy értsétek a példával magyaráznám el :
    Facebookon rá kattintok a értesítési földgömbre GÖRGŐVEL akkor nem új oldalon nyitja meg hanem úgy működik mint ha a balgombbal kattoltam volna rá. Ezt hogyan lehetne ki offolni ?
    Más böngi alatt nincs ilyen !

    Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"

  • Penge_4

    veterán

    válasz Roxkex #23276 üzenetére

    "Hogy értsétek a példával magyaráznám el :
    Facebookon rá kattintok a értesítési földgömbre GÖRGŐVEL akkor nem új oldalon nyitja meg hanem úgy működik mint ha a balgombbal kattoltam volna rá. Ezt hogyan lehetne ki offolni ?"

    Jó kérdés, engem is érdekelne. Chrome-ból hozott hülyeség egyébként, de tapasztaltam már hasonlót Firefoxban is. Presto-s Operában nem volt ilyen soha, mivel ott minden annak megfelelően működött, ahogy kell.

    Egyébként gondolom az eredeti célja az lett volna, hogy az átlag user ne nyisson meg új lapon/háttérben értelmetlen javascript:onclick-es és hasonló linkeket (amik Opera 12-ben előfordultak, mert az a userre bízta a döntés jogát).

    A másik (gondolom ehhez kapcsolódó) hülyeség, amit tapasztalni szoktam, hogy középső klikkre megnyílik a klikkelt oldal új lapon, de az aktuális lapon is ugyanazon az oldalon betöltődik a middle click-elt oldal.

  • Rivaul

    addikt

    Sziasztok.
    Néha ha betöltök egy oldalt akkor teljesen vagy részlegesen befeketedik. Ahogy mozgatom az egeret és viszem a feliratokra bármire úgy jön vissza minden. Vagy ha frissítem az oldalt akkor helyreáll. Van rá valami megoldás hogy lehet ezt megszüntetni?

    Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

  • LonGleY

    veterán

    válasz Rivaul #23278 üzenetére

    Melyik verzió?

    Valószínűleg a jelenlegi hardvered nem szereti a gyorsítást. A videokártya driver frissítése után tiltsd le ezt (mármint a hardveres gyorsítást), ha nem javulna meg!

    [ Szerkesztve ]

  • Rivaul

    addikt

    válasz LonGleY #23279 üzenetére

    Laptopon használom amin támogatás hiányában nincs lehetőség a frissítésre.

    Verzió: 22.0.1471.70
    Frissítési csatorna: Stable
    Rendszer: Windows 8.1 64-bit (WoW64)

    Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

  • LonGleY

    veterán

    válasz Rivaul #23280 üzenetére

    Win 7-et támogat? Ha igen, a 8-nak még annyi értelme sincs - szerintem..

  • Rivaul

    addikt

    válasz LonGleY #23281 üzenetére

    Azt támogatja de nagyságrendekkel gyorsabb rajta a 8 így szükségszerű valamelyest annak a használata.

    Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

  • brd

    nagyúr

    Dqdb ügyes launcherére van más megoldás, mint hogy innen fordítok egyet magamnak (legalábbis, nagyjából belenéztem, és ha jól látom, lehetne). Ill. ez a legfrissebb belőle?

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz brd #23283 üzenetére

    Igen, ez a legfrissebb, és csak így elérhető (a My Opera beszántása után nem töltöttem fel belőle binárist máshová). Ha nem lenne Visual Studio a gépeden, akkor a Visual C++ 201x Express elegendő a fordításhoz.

    Ha valami nem megy, szóljál, aztán megnézem.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • brd

    nagyúr

    válasz dqdb #23284 üzenetére

    Köszi', lebuildeltem magamnak, bár némi hibával, mert az Expressben nincs MFC, de ha jól láttam, azt nem használ a project, így kicseréltem a

    #include "afxres.h"

    sort erre:

    #include "WinResrc.h"
    #define IDC_STATIC -1

    így lefordult, láthatóan működik is rendesen, elmenti és vissza is teszi a login infókat. Ugye tényleg nem használja az MFC Library-t, így nem fog hibásan működni?

    A linked permission-t kér. ;)

    Ill. ha már itt vagyok, kérdeznék valamit, és amennyiben nem rabolom el sok idődet, kérlek válaszolj:
    Van egy ClickOnce extension, ami egyik Operában működik, a másikban nem (22.0.1471.70 verzió mindegyik), hogyan lehetne debugolni, hogy mi a probléma vele? A nem működés úgy néz ki, hogy duplakatt a ClickOnce linken, és valamit forgalmaz a net felé, majd semmi nem történik (egy exe-t indítana el egyébként a link).

    The only real valuable thing is intuition.

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz brd #23286 üzenetére

    Már nem, tegnap lemaradt az OK gomb lenyomása :B Nem használ MFC-t a program, a CRT-t is direkt statikusan linkelem hozzá, hogy ne kelljen neki VS redistributable, ez egy sima konzol alapú Win32 alkalmazás. Én teljes értékű Visual Studióval hoztam létre, azért szemetelhetett bele olyat, amire semmi szükség nincsen.

    ClickOnce: megnézem, de nem most. Ha 1-2 napon belül nem reagálok, akkor küldjél privátot, mert elfelejtettem.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • M_AND_Ms

    addikt

    23-as Operas bezáráskor nem jegyzi meg a nyitott füleket? :F

    Azt hiszem megvan. Csak be kell állítani.

    [ Szerkesztve ]

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

  • utas666

    tag

    válasz dqdb #23287 üzenetére

    Erősen off, de ha már fordítási nehézségek, akkor megkérdezném, hogy ilyen make fájlos, linuxos világból jött dolgokat VS-el szoktatok fordítani?

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz utas666 #23289 üzenetére

    Rövid válasz: az attól függ.

    Hosszú válasz: VS-t használok fejlesztésre, így próbálok azon belül maradni, ha lehet, mert azt szoktam meg, annak a hülyeségeit már jól ismerem. Sokszor előfordul kimondottan több platformos libraryknél, hogy a makefile mellett van VS projektfájl is, ilyenkor lehet örülni. Ha nincsen, akkor egy nem configure-ra építő könyvtárnál simán előfordulhat, hogy kézzel összerakva egy projektet fordul az egész. Ha ez sem megy, de CMake alapú a library, akkor könnyen exportálható belőle VS projekt. Ha normál make alapú, akkor elő kell szedni a MinGW32-t, de itt is van sokszor lehetőség arra, hogy a configure-nak meg lehessen adni, hogy az MSVC fordítóját használja. Ha ez sem működik, akkor marad MinGW32 alatt a GCC, és a VS projekthez történő dinamikus linkelés a statikus helyett.

    Használok olyan libraryt, aminek W32-re fordításához 7 pontból, WCE-re fordításához 12 pontból álló leírást készítettem magamnak közel egy napnyi szívás után, és némelyik pont 20+ sorból áll, de általában ennél sokkal szebb és jobb a helyzet.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • szildavid90

    aktív tag

    A gyorshívó helyére be lehet valahogy állítani sima üres kezdőlapot valamilyen kiegészítővel? Nincs annyi könyvjelzőm, hogy szükségességét érezzem a gyorshívónak.
    Ami van könyvjelzőm annak elegendő a sima könyvjelző sáv is, annak meg nem látom értelmét hogy oda is hozzáadjam és gyorshívóhozis a könyvjelzőmet.

    Valaki, valami ötlet?

  • spammer

    veterán

    válasz szildavid90 #23291 üzenetére

    :N Esetleg valami bővítménnyel, ami üres lapra visz (redirect), de annak meg sok értelmét nem látom.

    „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

  • szildavid90

    aktív tag

    Tudja valaki hogy a Magic Actions for YouTube kiegészítővel mi lehet a problémám?

    Nézek egy videót és előszőr csak fekete kép van, aztán ha átrakom nagy képernyőre és vissza kicsire akkor már van kép a kis képernyős lejátszón is.
    - Meg lehet valahogy úgy csinálni, hogy egyből a kis alap képernyős lejátszáson is legyen kép?

    Más: Belehet úgy állítani valahogy a kiegészítőn belűl, hogy egyből végig töltsön a buffer csík és ne álljon meg a videó felénél?

    Ki hogy szokta beállítani ezt a kiegészítőt, hogy a lehető legjobb videózási élményt nyújtsa?

    Köszönöm a válaszokat nektek! :C

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz szildavid90 #23291 üzenetére

    [link]
    Töltsd le a fájlt egy mappába, húzd be az Opera ablakába és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat. Be tudsz állítani üres vagy tetszőleges oldalt, működik új fül megnyitása mellett a címsortól balra lévő Start page gomb megnyomásakor is. Néha egy pillanatra bevillan az eredeti Speed Dial tartalma, ez ellen nem tudok semmit sem tenni (te annyit, hogy törlöd az összes Speed Dial és Stash elemet).

    Forrás itt.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Giovanny

    őstag

    Üdv,kérnék egy kis segítséget,hogy kell könyvjelzőket importálni chrome-ból operába?

    Zero Defect.No Compromise !

  • sid87

    senior tag

    Hello!

    Lenne egy kérdésem:

    Ha az aktív tabon a címsorba beírok valamit amire rá szeretnék keresni, és megnyomom a középső gombot a felajánlott keresési lehetőségre, akkor a keresés az aktív tabon lesz, és nem nyit neki egy újat. Chrome-ban meg Firefoxban működik ez. Itt van valami mód arra hogy ne kelljen új tabot nyitni és ott keresni?

    iPhone 12 Pro Max (Telenor) | Apple Watch S6 | iPad Pro 10.5 | MacBook Air M1 16Gb | Pana Lumix LX100II | burgerem.blog.hu

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz sid87 #23298 üzenetére

    Nincsen. Az O12-ben működő Ctrl+Enter lenyomásával keresés sem él itt sajnos. Ezt és még jó pár középső gombos funkciót sokszor kérnek a Desktop Team Blogon, de különösebb visszhangja nincsen a fejlesztők részéről.

    jános: kereső vagy visszaolvasás. Az elmúlt fél évben ~100 hozzászólásonként feljön ez a kérdés, ~100 hozzászólásonként írtam választ, vagy linkeltem egy korábbi válaszomat.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák