Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz stfx #13622 üzenetére

    "Nem hiszem hogy valaki fullhd-ban nem hasznalna zoomot."

    Pedig sokan vannak. Például én (igaz, nem fullHD) is inkább bekapcsolom az oldalsávot állandóra a másik oldalra meg a fülsávot (ami azért is jó, mivel sok fület tartok nyitva egyszerre), minthogy zoomoljam az oldalt. Mivel SVG-t szinte sehol nem használnak, a zoomolásnál minden apró kép pixelesedik, ami ocsmány.

    Amellett a scrollozással is néhány oldalon probléma van zoom mellett.

    De ez inkább az inkompetens webfejlesztők sara, mint a böngészőfejlesztőké, mivel szabványok nélkül nem lehet globális, 100%-os megoldást találni arra, hogy sehol ne rontsa el az oldalt a zoom, semmilyen böngészőben. A leggyakrabban előforduló probléma a horizontális görgetősáv indokolatlan megjelenése.

    Amúgy meg a nagy felbontás nem azért van, hogy ugyanazt nézd nagyobb méretben, hanem azért, hogy többet láss a képből és a gyakran használt elemeket is látható helyre pakold.

    Ezt jelenleg egyedül az Opera nyújtja és a Firefox kiegészítőkkel. A többi böngésző tényleg csak zoomolással, vagy nem teljes méretű ablakkal alkalmas widescreen monitoron történő böngészésre. Ennek ellenére pedig ők büszkélkednek a legjobban a helyspórolással. Ja, megspórolnak defaultban 30-40 pixelt vertikálisan (ha valakinek annyira hiányzik, akkor ott a pivot mód), ami a többivel szintén elérhető volt már ezer éve, csak nem defaultban, a horizontális látóteret meg még lehetőséged sincs semmivel kitölteni.

    A weboldalak pedig nem igazán a dinamikus elrendezés felé haladnak. Pedig most már lenne rá lehetőségük, ott van például a Multi Column Layout, amivel orvosolható a korábbi "akadály", avagy hogy a userek nem szeretnek széles szövegeket olvasni.

    De például itt a PH!-n sem értem miből tartana JS-sel lekérdezni a felbontást és szükség esetén a "legfrissebb anyagok" doboz mellé pakolni még egy sávot (nem pedig alá), illetve a másik oldalon a "kedvenceim" mellett lenne az "itt szóltam hozzá", nem pedig alatta.

Új hozzászólás Aktív témák