Új hozzászólás Aktív témák

  • Slowman

    aktív tag

    válasz Mercutio_ #5261 üzenetére

    Én elhiszem neked, hogy nincs különbség a macro meg a sima obi között, és csak a közelpont a különbség a többi obitól, akkor mindenki 100 macrot venne portréra mert ha akar azzal még makrózni is tud és megéri azt a 40k többletet mert mégis egy univerzálisabb obit vett. Szerintem nem véletlenül nem ezzel szoktak portrézni.
    Természetesen megvan a pénzem, hogy obit vegyek, és ez a bajom, hogy itt a pénz és nem tudok velem mit csinálni (természetesen nem fél millióról van szó, de arra elég lenne, hogy most vagy egy 2.8-as alapzoomot vagy egy hosszúbb (70,100mm) fixet vegyek). Ettől függetlenül bosszant, hogy nem tudok olcsó de számomra megfelelő objektívet vásárolni. Amikor még én választottam a vázat nem ilyenek voltak árak. 70k volt az 50/1.4 és kb minden Pentax üveg vagy 30k-val olcsóbb volt. (Ezt te sem vitathatod, hogy enyhén túlárazottak a termékeik.)
    Egy ilyen fix sort kb minden márkából ki lehet rakni nem nagyon tudnék kuriózumot mutatni a Pentax kínálatába. A Tamron és Sigam 70-200/2.8 jó üveg, de ha ennyire drágát akarok venni nem fogok 3rd party obit venni. Ez azért nem állapot, hogy a Pentaxnek ilyen mértékig hagyatkoznia kell a 3rd party gyártókra.
    Azért a 2.8 amúgy szerintem nem minden esetben elég a kellő háttérmosáshoz, ezért szerettem volna inkább 1.8-as obit. A 70/2.4@2.4 nem fog különbül mosni sőt nagyobb lesz a DOF (legalábbis a DOF kalkulátor szerint) mint egy 50/1.4@2.8, ha mindkettőnél a legkisebb tárgytávolságot nézzük. A többi esetben is minimális az eltérés. Akkor minek vegyek 140k-ért egy olyan amit amit szinte croppolással meg tudok oldani (ez egy kicsit túlzás tudom), attól eltekintve, hogy megvan rá a keret még soknak tartom, hogy a minőségért kiadjak 140k-t, és lényegében semmi nem változott csak esetleg jobb a rajzolata, de az 50/1.4-nek 2.8-on igen szép a rajza. Nem vitatja senki a minőséget, de legalább legyen pár olyan obi ami elérhető árú alap felszerelés, és után lehet gyűjtögetni a több százezres obikra ami feltétlenül kell. De ezt is meg kell értened, hogy jelen helyzetben én nem tudom megengedni magamnak azt, hogy minden obim 150k, de inkább felette legyen. Erre volna jó az olcsóbb kategória amivel ellennék egy ideig és szépen lecserélgetem, de már rettentően unom, hogy csak gyűjtögetek és még ez sem elég holott másik márkánál már rég lenne +2 obim. Amúgy azt nem tudtam volna soha felmérni, hogy nekem nem lesz megfelelő a 70/2.4 a 85/1.8 helyett, mert ez az első DSLR-em és nem láttam olyan nagy különbséget a két obi között (egy kicsit rövidebb gyújtótáv meg kicsit rosszabb fényerő akkor még nem nagyon tűnt fel, hogy ez azért nem olyan kicsit eltérés összességében). Akkor még úgy gondoltam, hogy minden kb ugyanaz, nincs itt olyan nagy eltérés egyik márka között sem. Ezek akkor még nem tűntek fel, akkori tudásom alapján maximálisan körüljártam a témát, elhiheted.
    Amúgy én elégedett vagyok a Pentax vázammal, nem csalódtam benne mikor megvettem, tudtam mire számítsak, és azt kaptam. De ezt, hogy sehova nem halad a Pentax csak ígérget ezt nem igazán tudom elfogadni. Nyilván nem most lesz alkalmam váltani, de most úgy döntöttem, egyelőre nem veszek még semmit a pénzemen (bár nagyon szerettem volna nyáron már újítani) ülök raja és ha lesz alkalmam és még akkor is így gondolom minden további nélkül váltok, ha meg változik a helyzet akkor meg maradok a Pentaxnál. Mert mint mondtam nekem nincs bajom a Pentaxxal (egyáltalán nem derogál, hogy nem Canon vagy Nikon van a váz homlokára írva, mert ugye vannak ilyen emberek is), csak ezzel a rengeteg kompromisszummal nem tudok megbarátkozni. Nem hinném, hogy nekem kell alkalmazkodnom egy gyártóhoz, és ilyen összegeknél nem is karok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák