Új hozzászólás Aktív témák

  • #16939776

    törölt tag

    válasz #25954560 #41531 üzenetére

    Nagyon tisztességes munka, és a minimal-megoldásodat is imádom, de legalább ugyan ennyire szeretek kötözködni is :B :

    Vannak olyan komponensek, aminek a 3,3V és az 5V-ot már nem szabályozzák tovább az alaplapon. Ha bármi instabilitást tapasztalsz, vagy anomáliát, akkor legelőször ezeket duplázd meg a két ATX csatlakozó között. Ezek a komponensek nem vesznek fel 10A-eket, de pölö.: a vga pci-express portból felszippant 3,3V-ből pár A-t és akár rövid a vezeték hossz ellenére is esik rajta akkorra feszültség, hogy a VGA által végzett stby-wakeup vagy wake-stby állapotváltás esetleg meg tudhatja bolondítani az alaplap 3,3V-os ágat, ha túl nagy a belső ellenállása a tápnak, a vezetékezés miatt.

    A Ciripelést a tekercseken (főleg a VGA ad időben drasztikus áramváltozásokat) átfolyó áram gyors változása okozza, amit a porvasmag méretváltozással követ le, és ez a rezgés alakul át hanghullámokká.

    Elsőre a VGA által keltett képi-tartalom-változással-összefüggő-modulálást próbálnám csökkenteni, úgy hogy az energiagazdálkodását kevésbé intenzív szintre választanám meg. Akár a TDP limit változtatása is eszembe jutna.

    Második lépésnek a hangforrással kellene foglalkozni: Ha nem túl nagy a disszipációja, csak langyos a tekercs a PCI-express táp csasatlakozó felől, akkor impregnálnám, bevonnám valamilyen sűrű mégis elasztikus anyaggal. Meg kellene nézni hogy a PCB-hez hozzá ér-e a porvasmag, ha igen akkor egy nagyon picit el kell emelni (1mm) majd PVA-val (faragasztó) egy fecskendő és egy vastag tű segítségével fel kellene tölteni a tekercs testet és a pcb-tekercs közti részt. Ez a cucc nekem bevált rezgés mentesítésre, könnyű vele bánni, eltávolítani, olcsó 5*.

    Step down megoldásnál, nagy áramnál, a halható tartományban lévő frekvenciával ingadozó terheléssel mindig lesz valamekkora coil whine! Ha 0-ra megszünteted a DC-DC-ben, akkor a VGA VRM-ből fogod hallani, ha onnan is kiirtod, akkor a AC-DC-ből. Mindig a leggyengébb láncszem "szakad". :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák