Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz devil-k #90367 üzenetére

    Mindenekelőtt a T -s linken leírt három bekezdésből egy szól a jelenlegi 4 gigabit + 1 2.5 Gbps RJ45 mellett AX -es WiFi -vel operáló ONT esetéről és kettő a régi csak 4 gigabit portos + AC -s WiFi -s egységről. Ma már esélyed sincs az utóbbit kapni 2/1 -es internet mellé - ilyenformán mérsékelten releváns ... Azért annyiból érdekes dolog van benne, hogy amennyiben olyan routert teszel mögé ami LAN oldalon csak gigabit -es porttal rendelkezik (és mögé egy sok portos gigabit switch -et), akkor olyanformán érdemes gondolkozni, hogy gigabit -es portokra kötött kliensekkel (AP -kat is vegyük ide az egyszerűség kedvéért) szaturáljuk a 2/1 -es internetet. Azaz hiába lesz a PC -dben 2.5 Gbps LAN port - értelemszerűen csak gigabit sebesség lesz elérhető maximum, pont mint a többi kliensen is.

    Az, hogy LAN oldalra kell-e multigigabit ezt nem tudom eldönteni helyetted. Egy személyes példa - nálam a LAN fontosabb. Párhuzamosan van gigabit és 2.5 Gbps LAN is. Azon eszközökön ahol utóbbi is van - ott eszem ágában sem lenne visszaváltani gigabit -re ... Holott az internetem gigabit csak (pár hónapja elérhető a 2/1 is, de nem éreztem ingerenciát váltani) - pedig két idegen háztartásból is egy raklap eszköz szinkronizál NAS -ra, médiát fogyasztanak TV -ken, PC/laptop/tableteken ... Sőt, hogy tovább fájdítsam a szívedet - úgy hogy a routeremen 2 db 10 Gbe RJ45 (multigigabit -et is támogatnak) port is van. És mégsem érdekel jelenleg a gigabit feletti internet annyira ...

    Router - 24 LAN porttal = felejtsd el, ilyen nincs ... :)

    Hát az írásod végén olyan érdekes kérdéseket feszegetsz, ahol már a pontos topológia ismerete - hovatovább alaprajzokkal, jövőbeni tervekkel válna izgalmassá.

    Persze első körben - főleg amennyiben komolyabb drágább routert veszel - akkor működhet a mögé kötött akár több gigabit -es switch és a routerre dugott AP -k. Aztán hosszabb távon egy olyan koncepció, hogy külön egy switch a gyors eszközöknek (2.5 Gbps portokkal és 10 Gbe uplink -el) valamint egy sok portos gigabit switch a lassú eszközöknek. Például:

    USW-Enterprise-8-PoE ( [link] ) OK, ez még csak Early Access (még nem kapható), de egyfelől jövőidőben beszélünk - másfelől ebben lesz PoE is ami pl. AP -knál jól jöhet. Másfelől jó árban lesz várhatóan nagyon. 8 db 2.5 Gbps PoE port + 2 db 10 Gbe (ebből egy uplink - egy másik akár kliens is lehet), menedzselt. Ez a gyors eszközöknek:

    - Mesh1 (a 3 mesh a gyors uplink miatt került ide - innen legtöbbször internet felé megyünk ki vagy éppen a szintén ide kötött szervert érjük el leggyakrabban)
    - Mesh2
    - Mesh3
    - PC (szerverként - akár a második 10 Gbe portba dugva 10 Gbe NIC -el)
    - Mac mini (nem tudom, hogy a gigabit -es vagy a 10 Gbe verzió)
    - PS5 (esetleg - elfér itt)
    - maradt még 3 db 2.5 Gbps helyünk ahova jöhet további gyors eszköz vagy olyan ami üzemszerűen a többi ide kötött klienssel van leggyakrabban kapcsolatban.

    16-24 portos akár menedzselt gigabit switch (PoE nem kell)

    - vetítő
    - erősítő
    - házimozi erősítő
    - Apple TV1
    - Apple TV2
    - Apple TV3
    - TV1
    - TV2
    - Telekom box1
    - Telekom box2
    - Kamerarendszer (kérdéses, hogy akarjuk-e ezt külön VLAN -ra tenni, vagy hány kamerás stb.)
    - (akár UTP -s lézernyomtató, okoseszközök stb. stb.)

    Vegyük észre, hogy az ide kötött lassú eszközök javarésze eleve 100 Mbps LAN csatlakozóval van vagy ennél nagyobb hálózati forgalmat nem generál. Valamint ezek közül a legtöbb egyszerre nem terhel a hálózatra. Pl. egy TV + rákötött Apple TV + rákötött Telekom box -ot egyidőben biztosan nem terhel a hálózatra ... Azaz hiába vannak sokan - bőven elegendő a gigabit -es uplink is az internet és/vagy a másik switch -en logó kliensek felé ...

    Első körben gondolatébresztőnek ennyi elég. Valamiért van egy olyan érzésem, hogy amennyiben elkezdenélek az AX -es, esetleg több spatial strem -el is rendelkező valamint adott esetben PoE -t is támogató AP -k irányában akkor kb. most "tennéd le a láncot" ... :)

    Szerk.: fentebbi példában persze mindkét switch a routerre lenne dugva ...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák