Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz cigam #87450 üzenetére

    A "mindig" -hez tegyük hozzá, hogy azon esetben amikor több eszköz lenne helyileg vezetékesen csatlakoztatva, mint ahány LAN port van a routeren. Egyébként nem ...

    Nagyon leegyszerűsítve azért, mert akkor egy bottleneck -et (szűk keresztmetszetet) építünk a rendszerbe akár az internet felé menő - akár a LAN -on belüli forgalomba. Két példa:

    1. 4 db PC - ebből 3 PC egy switch -en és egy pedig a routerbe dugva

    Mindegyikük egyidőben szeretné kihasználni a teljes internet sávszélességet. Mi történik? A router elfelezi a sávszélességet:

    - a felét kapja a 3 PC,
    - a felét a routerre kötött PC.

    Azaz az a 3 PC nem a negyedét kapja a sávszélnek, hanem a hatodát ...

    2. routerre kötött egy db PC és switch -en NAS és PC illetve egyéb eszközök (pont most is rajzolt egy kérdező ilyen példát, ahol a távoli nappaliban volt switch -re kötve a NAS, PC és egyéb eszközök - míg a routerre meg volt kötve 2 db PC is vezetékesen).

    Mondjuk a switch -re kötött PC -vel szeretnénk "virágboltozni". Ezzel ugye azt az uplinket eszi meg amivel adott esetben szeretnénk a routerre kötött PC -vel a NAS -t elérni (azaz pl. a gigabit -es sebességnél jóval kevesebbel érjük el a NAS -t).

    Vegyük észre, hogy amennyiben minden eszköz a routerre van kötve akkor ezek a jelenségek nincsenek. Amennyiben minden eszköz switch -re van kötve - akkor sem. Az eszközök az internet felé ugyanúgy a gigabit -es uplink sebességen osztoznak, mintha magára a switch -re lennének kötve mindannyian ... A dolog akkor lenne izgalmasabb, ha pl. gigabit -nél gyorsabb internetünk van - ugyanakkor gigabit -es switch -et használnánk (avagy vegyesen gigabit -es és multigigabit -es switch -eket), de ezen forgatókönyvekbe már Te is bele tudsz gondolni a fentebbi logika alapján.

    Az, hogy miért van dedikált uplink port egy switch -en annak több oka is van. Ezt elkezdeném fejtegetni, akkor rövid úton kötnének belém - így ettől most eltekintenék. Ugyanakkor egy switch -nél mindegy, hogy melyik portjába dugod a pl. routerrel összekötendő UTP kábelt ...

    Szerk.: meg azért szoktam kérdezgetni mennyi "lassú" (pl. csak 100 Mbps -es porttal rendelkező eszköz pl. TV -k, UTP -s nyomtató, AVR stb.) eszköz lenne, mert amennyiben csak ezeket rakjuk switch -re, akkor nincs bottleneck, hiszen együttesen az elméleti maximumokkal számolva sem tudnak csinálni egy gigabit -es uplinkkel ...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák