Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz Daywalkerke #85659 üzenetére

    Majd utánaolvasok annak mi a pszichológiája, hogy az értelmes dolgok le vannak írva többször/sokszor illetve van szép rajz könnyen értelmezhető módon és nem megy át sehogy sem. Mellesleg van néhány hülyeség ami meg elpusztíthatatlan/kiirthatatlan még akkor is, ha otthon nézegetjük az ezen alapuló NEM MŰKÖDŐ megoldásunkat ... Én meg ezt nem értem - de tényleg ...

    Berakom ide a képet még egyszer, hogy kéznél legyen:

    Mindjárt szögezzük le: olyan nem lesz, hogy csak az egyik oldalra teszünk irányított eszközt és akkor majd jól rácsatlakozol a másik épületből mobiltelóval meg hasonlókkal. Miért nem? Egyszerűsítsünk a dolgon (most nem írom le hosszan): azért, mert ez van most és látod, hogy nem működik.

    Multi SSID. A fentebbiek alapján minek? A szomszédod otthon a 1043ND -n annyi SSID -t állított be ahány klienssel (pl. mobiltelóval) csatlakozik rá? Egy frászt. Van egy db SSID - és ahhoz csatlakozik a 36 db mobiltelefonjával ...

    A CPE610 és CPE510 között is minek lenne multi SSID? Kérdés: a fentebbi kép közepén hány db vastag kék és kétirányú nyilat látsz? Négyet vagy egyet? Na pont annyi SSID kell majd. Egy db kapcsolat - egy SSID.

    A jobboldali részen sem lesz olyan, hogy a CPE510 -hez csatlakozunk. Nem, tessék csak használni "Belső Wi-Fi" -re a saját eszközt, ahogyan a képen látjuk. Amennyiben a CPE510 -hez akarnál csatlakozni, akkor jól kinyírod a CPE610 és CPE510 közötti kapcsolatot. Most akkor a két épület között kapcsolatot vagy nem?

    Még egyszer - a CPE610 és CPE510 csak az egymás közötti kapcsolattal foglalkozik. Egyikre sem csatlakozunk kliensekkel egyik oldalon sem. Nézd meg a képen merrefelé állnak? Ezek irányított eszközök.

    Alább egy kép a linkedről. Kezdjük azzal, hogy a multi SSID -t meg a repeater (extender) módot irtsuk ki magunkból. Nyúljunk le egész mélyre magunkban és az írmagját is tépjük ki. Amennyiben el is olvastuk és értelmezni is tudtuk, akkor tudjuk miért, de ne szaporítsuk a szót tovább:

    Eleddig a Mikrotik gyakorlatilag a legelső 'Access Point' módban ment és erre csatlakoztál a sok eszközöddel. De ez már nem megy a korábban részletezett okok miatt. Felejtsük el. Mint ahogy a 'Repeater (Range Extender)' módot is. Itt ugye azt írja, hogy a WiFi -n kapott net -et osztja tovább WiFi -n (a 'Bridge' mód ugyanez csak külön SSID -t kapnak a helyi kliensek ...). Na ezek sem kellenek nekünk, mert egyfelől pont a másik irányba néz (irányított eszköz), de a legfontosabb: ezzel kinyírnánk a két eszköz közötti kapcsolatot. De ezt nem akarjuk - ugye nem akarjuk?

    Ami a lényeg - az első képen láthatunk:

    - kettő "Belső WiFI" -t, melyet a 1043ND és a Te eszközöd biztosít. 2.4 GHz -en/5 GHz -en - tökmindegy. Ezt használod. Van vezetékes kliensed - azt is rádughatod a saját router ikonnal jelzett eszközödre (ami AP módban fog futni).
    - egy 'Külső WiFi' -t látsz. Egy kapcsolat - egy SSID. Csak egymással foglalkozik a két eszköz. Technikailag mindegy lenne, hogy melyik csatlakozik melyikhez - a lényeg, hogy létrejön a kapcsolat, akkor rákerüljél a bal oldali épület helyi hálózatára és onnan internet -et kapj (ugye piros vonallal csak ott látunk bejövő vezetékes internet kapcsolatot).

    Egyszerűsítsünk:

    - CPE610: Beállítasz 'Access Point' módot és egy db SSID/jelszót.
    - CPE510: Beállítasz 'Client' módot és a másik eszközön beállított SSID/jelszóval csatlakozol.
    - a saját routered jobb oldalt: a CPE510 -ből kijövő UTP kábelt bedugod a routered WAN portjába. A saját routeredben beállítasz AP ('Access Point') módot. A vezetékes klienseidet rádugod a LAN portjaira - a mobil klienseket pedig a saját routeredben beállított SSID/jelszavakkal csatlakoztatod a saját routeredre (nem a CPE610 -re és nem a CPE510 -re).

    Na most az szép dolog, hogy miért jársz ide a fórumra és én is szívesen segítek. Ugyanakkor már az egész fórum hangosan röhög rajtunk, hogy kb. 36 -odszor írom le tökugyanazt.

Új hozzászólás Aktív témák