Új hozzászólás Aktív témák

  • gyeniko

    őstag

    válasz jilian #25545 üzenetére

    Én konkrétan nem tudok semmilyen modellt ajánlani. Nekem egy Runco RS-900-am van, mely egy ideálisan elkészített (értsd: minden szempontból sötét és akusztikailag is "puha") helyiségben dolgozik és - ez nagyon fontos - kb. 320 cm-ről nézem a 239 cm széles képet. Ezek a körülmények szűkítik a továbblépés lehetőségét: kipróbáltam "Istenkirály"-nak kikiátott EISA díjas és teszt győztes modelleket is (egészen 5,9 m Ft listaárig) ugyanebben a környezetben, illetve megnéztem néhány magasan rangsorolt készüléket ideális környezetben és még mindíg csak a kompromisszumok jöttek szembe, ráadásul nekem fájóbbak, mint a saját vetítőmé.
    A vetített képnek sok olyan összetevője van, amelytől az jó lesz. A fórumon szinte kizárólag a kontraszttal - esetleg fényerővel - kapcsolatban olvashatsz hozzászólásokat, de ez azért lehet, mert a listaáron 3 m Ft alatti LCD/SXRD/LCOS technológiával működő vetítők - a technológia élességgel kapcsolatos korlátai mellett - eleve kommersz optikával vannak felszerelve és akik ilyeneket használnak, talán még nem is láttak igazán "tűéles" vetített képet.
    Én most ott tartok, hogy szerintem a kép élessége a "legdrágább" összetevő, de ha ebben hajlandó vagy a kompromisszumra, akkor a Sony és JVC 2013-2014-es modelljei között találhatsz megfelelőt használt áron 350-500 e Ft között. Valószínűleg az Epson és Panasonic is kínálhat megoldást, de ezeket nem annyira ismerem. Ha a kép élességére (is) "lősz", akkor vagy sokmillió Ft-ban kell gondolkodnod, vagy pedig kompromisszumot kötsz a kontraszttal kapcsolatban, Ez a kompromisszum csökkenthető, ha ideális vetítési körülményeket teremtesz (sötét és sötétített helyiség). Ráadásul szinte biztosan DLP vetítőt érdemes választanod, mert ezek alapvetően azonos optikával is élesebb képet tudnak - amivel a szivárványozás kockázata is megjelenik. Nagyon éles képet tudó, de kissé kontraszt-szegény - és ezért ideális környezetet kívánó - vetítő a Runco RS-900/RS-1100 mellett még a SIM2 D80 is, nagyon ritkán kerül elő 1-1 használt példány 500 e Ft körüli áron, de ezek nem tudnak 3D-t.

    [ Szerkesztve ]

    Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!

Új hozzászólás Aktív témák