Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz klimokrisz #101995 üzenetére

    1,
    Alaplap

    Nekem B650 Tomahawk van, amit részben az S/PDIF részben a kinézet miatt választottam. A ZEN4 topikban segítenek.

    Itt van egy jó összehasonlító táblázat, ebben nézd ki, hogy mire van szükséged és kb mi az ami lefedi az igényeidet. A belépő lapokat leszámítva bármelyik B650-es lap annyira túl van tervezve, hogy elbír akár egy 7900X-et is.
    AM5 Motherboards (X670/B650/A620) - Google Táblázatok

    Ha megvan a kiszemelt, akkor itt:
    AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5) - PROHARDVER! Hozzászólások
    azért okéztasd le. Jópár fajta alaplappal van már konkrét tapsztalat.

    2,
    Memóriából, ha lehet érdemes EXPO-sat venni, ez az intel XMP megfelelője. DDR5 6000MHz fölé jelenleg nincs sok értelme menni, jelenleg ez a sweet spot. Időzítésben a CL32 már sweet spot, nekem CL30-as van (ez még picit feláras)
    Konkrét típus
    G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3038F16GX2-TZ5N memória modul vásárlás, olcsó Memória modul árak, memoria modul boltok (arukereso.hu)

    Ha 64GB-ra van szükséged, akkor azért érdemes lehet az ár/érték arányra is ügyelni.
    Olyat vegyél, ahol meg van erősítve gyártó által is, hogy a lap/memória páros müxik (és pluszban EXPO-s). Mindenképpen maradj a kétmodulos kiteknél.

    3,
    Hűtőből sajnos még nincs meg a végleges. A régi Brocken 3 2x140mm ami szépen hűtötte az 5600X-et upgrade kit nélkül nem megy rá az AM5 foglalatra, upgrade kitet meg nem találok. Tehát nincsen teljes hűtőkompatibilitás az AM4-AM5 között. Jelenleg egy talonban lévő AM4-es Wrath stealth (leggagyibb) hűtő van rajta, tökéletesen elégtelen, ezért 45W TDP + 85°C limit-re van BIOS-ből lefojtva a proci, így is elmegy, de fogok venni valami rávalót :)

    Hűtőre sajnos nem tudok még saját tapasztalaton nyugvó tanácsot adni. Az biztos hogy a 7700X-nél ha gyári plug-and-play beállítással hajtod és szereted a csendet, akkor ez problémás lesz.

    Köszi én is ezt néztem ki. Lehetne 7950X vagy 7900X -is de sajnos ezeknek a 170 W fogyasztása nem éppen barátságos a számomra.

    Az a TDP, szinte semmi köze a tényleges fogyasztáshoz illetve ahhoz, hogy mennyire jól hűthető a proci. A 7900 nagyon jól hűthető, és még a 7900X is jobban hűthető mint a 7700X, fogyasztástól függetlenül. Ez AM5-nél hosszú téma.

    7700X-nél a legegyszerűbb megoldás az, ha bekapcsolod az ECO módot, vagy csökkented a feszültség görbét. Az első egy katt nem igényel tesztelést és minimális MC teljesítményt veszítesz, SC-ből semennyit (MC 88W TDP mellett 4%-ot, 65W TDP mellett 10%-ot csökken, SC gyakrolatilag érzéketlen az ECO módra, tehát lefojtva is pattog a gép) cserébe drasztikusan alacsonyabb lesz a fogyasztás/hőmérséklet. A második az finomhangolás/tuning, tehát időt kell belerakni, itt általában alacsonyabb hő és hőmérséklet mellett lehet a gyárinál picit jobb teljesítményt elérni (vásárlási döntésben ne befolyásoljon, nincsen olyan teljesítmény növekedés, hogy kategóriát lépnél, inkább finomhangolás). (Nyilván lehet venni 7700 non-X-et is, de 1-2 hete amikor vettem akkor az árak még nem adták ki a non-X et).

    Tehát ha nagyon kell a videókódolás akkor én bátran venném a 7900-7900X-et, simán hűthető lesz és előbbi mindig utóbbi ECO-ban nagyon hatékony. Ha inkább programozol és a videó csak hobbi akkor pedig a 7700X-et. Ha csendmániás vagy mint én, akkor pedig az X-es verzióknál nagy segítség lesz az ECO mód.

    Az előző AM4-es gépem munka alatt is teljesen néma volt, tehát én a finomhangolást/hűthetőséget ilyen irányból közelítem meg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák