Új hozzászólás Aktív témák

  • Dhampir

    félisten

    válasz Catman #166644 üzenetére

    Üzleti gépek némelyikének jó a Linux támogatása, a consumereké is jó lehet, de ez változó. Jó tapasztalatom például régebbi Dell Precision workstation, és Lenovo ThinkPad laptopokkal (nem teljes körű a tapasztalatom, sajnos a HP Zbook széria valamely példánya kimaradt, róluk ezen a téren esetleg más felhasználó tud beszámolni, akik Linuxot futtatott rajta). Például consumer Dell Inspiron 17 5748 laptopon buherálásmentesen futott a Linux Mint, nem volt probléma a dedikált Nvidia GeForce GT 840M videokártya támogatásával sem, Linux alatti játékra is alkalmas volt, de ez is már többéves történet. Régi Lenovo Z50-75 AMD Kaveri konfigurációban reggelire megette az Ubuntut, játékra is lehetett használni.

    Például Dell Inspiron 7559 esetében még egész jól elmuzsikált a gyári Linux, de ha teljes értékűvé és függetlenné frissítette az ember, akkor már megváltozott a helyzet. Igaz, hogy ez még évekkel ezelőtti Linux kernellel történt, a támogatás is fejlődik évről-évre. Érdemes utána nézni a neten egy-egy megvenni óhajtott gépnek, némelyikről található részletesebb teszt, telepítési útmutató is, például az említett Dell Inspiron 7559-hez ilyen githubos Linuxos telepítési leírás is fellelhető volt a Világhálón.

    A Dell laptopokra gyárilag előtelepített Ubuntu szerintem nem tökéletes (de ez egy régebbi tapasztalat) és frissítésnél már lehetnek/lesznek anomáliák, célszerű lecserélni például egy független Ubuntu, Linux Mint, Manjaro stb. rendszerre, amire többféle megbízható forrásból is feltelepíthetőek olyan driverek, szoftverek, amik jó eséllyel simán futnak majd a jól kiválasztott laptopon.

    Acer laptopok némelyikére is van gyárilag előtelepítve Linux rendszer, mégpedig ha jól tudom a Fedora alapú Linpus Linux Linpus Lite változata. Ezt a disztribúciót nem ismerem közelebbről, de nyilván lecserélhető másféle Linuxra, lehet kísérletezni vele, ha előzetes tájékozódás után már biztos, hogy általában nem lesz nagy gond az adott laptoptípus Linuxos támogatásával.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák