Új hozzászólás Aktív témák

  • Acheron

    őstag

    Csütörtökön megérkezett az Acer X34P, ismerkedtem a 21:9 arány adta előnyökkel, hátrányokkal. A monitoron sajnos van egy pixelhiba, ami ugyan némiképp közrejátszik abban, hogy holnap visszaküldöm, de nem ez a fő ok (109 ppi -nél már olyan kicsi egy pixel, hogy ha nem a képernyő fókuszában van, szinte észrevehetetlen).
    A monitor alapvetően tetszik, messze nem olyan nagy, mint amilyennek gondoltam, teljesen élhető a mérete, még a "falra tolt" asztalom mellett is. Jópofa dolog az ambient light, egész hangulatos alsó világítást ad a monitornak, bár nekem eleve van háttérvilágítás szemkímélés végett. Szintén jó dolog a képernyő feloszthatósága, legalább két külön képernyő elhelyezhető egymás mellett - ez hasznos holmi.
    Játékban természetesen szintén jól teljesít, szép a 21:9 arányú játéktér, online FPS -ben is kellőképpen gyors volt a monitor (érezhetően jobban megy vele a játék, mint a régi, nem igazán gamer U2410 -en) Túl nagynak sem mondanám, teljesen belátható 60 - 80 cm távolságból (számomra legalábbis)
    Az egyéni preferenciáimmal azonban mégsem találkozik maradéktalanul. Azt vettem észre, hogy natív felbontáson használva böngészés, olvasás közben szinte belebújok a képernyőbe, hogy a szememnek kényelmes méreten lássam a betűket, szöveget. Számomra egyszerűen sokkal kényelmesebb a korábbi standard, a 24" FHD monitorokon használt 94 ppi (hangsúlyozom, ez teljesen egyénfüggő)
    Fentebb említettem, hogy jó a böngészésnél a feloszthatóság, megjegyzem, e nélkül szinte kényelmetlenül széles a monitor, a weboldalak gyakorlatilag eltűnnek középen, két oldalt pedig a nagy semmi van. Szokható, de akkor inkább a megosztás.
    No és a számomra talán leginkább preferált felhasználás, a játék. Az elmúlt pár hónapban volt alkalmam kipróbálni a leggyakoribb alternatívákat: 27" 2560x1440 144Hz (TN), 32" 2560x1440 144Hz (VA) és 34" 3440x1440 120Hz (IPS), sorra egy Acer XB271HUA, egy Samsung C32HG70 és most az X34P személyében. Játékra ezek közül nekem a 32" adta a legnagyobb élményt - persze ez is egyéni ízlés kérdése.
    Ilyen formán úgy tűnik eldőlt, 32" 2k monitorra váltok vissza, ha nem is a korábban próbált modellre.
    Itt sajnos nincs IPS értelmes áron, így marad a VA vonal, ami kontrasztban és bevilágításban nyereség, betekintési szögben, válaszidőkben és (talán) színekben veszteség (bár megjegyzem, a modern VA -k ghostingja és válaszideje messze nem olyan szörnyű, mint ahogy olvasni néha) Válaszidőkben speciel az X34P sem jeleskedik a 14ms -os átlagos response time és 13 ms input lag értékkel, ezt néhány VA monitor is eléri vagy meghaladja - lefelé, nem beszélve az igazán "gémer" TN és IPS monitorokról
    Alapvetően ez egy remek monitor, tudom ajánlani azoknak, akik a szélesebb képméret rajongói - számomra sajnos a fent felsoroltakat és az ár - érték arányt is figyelembe véve nem jött be maradéktalanul.

Új hozzászólás Aktív témák