Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    Hogy ne mindig csak Archoskodjunk... :P

    Ma visszahozták a régi Lenovo ThinkPademet ?T410?, hogy már be sem kapcsol, és tényleg beadta a kulcsot... 2008 körüli gyártmány, ?Core 2? Centrino vpro procival, szóval olyan 15 év körül volt, most már szabad neki megpihennie...
    A mai napig Linux Mint Cinnamon ment rajta, csak az utóbbi időben átklónozódott egy SSD-re, de egyébként gond nélkül tette a dolgát, mindezt évek óta automatizált frissítéssel, ugyanazzal a rendszerrel.

    Ma gyorsan az utódja is meglett ennek a Lenovo gépnek a formájában: [link] amivel kicsit megszívattam magam, mert már nincs benne lehetőség legacy bootolásra, csak UEFI. Biztos sokat spóroltak vele a biosz terén...

    Szóval a clonezillás rendszer klónozás után gparted live alatt gdisk-el gyorsan átkonvertáltam a partíciós sémát GPT-re, meg gpartedben létrehoztam egy EFI partíciót ESP flaggel, aztán super grub disk live alól elindítottam a Mintet, ott felcsatoltam az efi partíciót a /boot/efi alá, majd felraktam az efi-s grub csomagokat és végül telepítettem a grub-ot.
    Tulajdonképpen leírni hosszabb volt mint megcsinálni, most minden frankó. Ezen a gépen meg olyan 4-5 másodperc alatt a képernyőn virít az internetböngésző.

    Kicsit aggódtam, hogy ekkora generációs ugrást hogy fog kezelni a Mint vagy bármi OS úgy általában, de minden azonnal működött, semmit nem kellett beállítanom, a tulajdonos meg visszakapta azt amit eddig is használt, csak sokkal gyorsabb formában.

    *ezt eddig nem ismertem, de a gdisk úgy működik, hogy képes beolvasni a még MBR-es partíciós táblát, és a "w" opciót használva már GPT-ként írja vissza őket, de nem okoz adatvesztést.

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák