Új hozzászólás Aktív témák

  • urandom0

    senior tag

    válasz Vasti74 #80709 üzenetére

    Én csak 6 éve Linuxozok, de az Ubuntut én is kerülöm, és nem is elsősorban a bugok miatt, hanem a Canonical döntései miatt. Az egyik kedvencem, hogy kitalálták, a whoopsie csomag alapból legyen a rendszer része. Ennek a következménye sok kiadáson keresztül az volt, hogy:
    - első indulás rögtön hibaüzenettel fogadott az Ubuntu
    - amiből az átlagfelhasználó úgysem ért semmit
    - kezdeni sem tud vele semmit, csak azt látja, hogy a frissen telepített Ubuntuban crashel valami
    Pedig ezek a whoopsie által jelentett hibák ilyen teljesen átlagos, jelentéktelen hibák szoktak lenni, aminek nincs is igazán következménye.

    A másik, hogy az Ubuntu tele van pakolva az átlagfelhasználó számára teljesen feleslegesek servicekkel. Jelen pillantban a több, mint fél éve telepített, belakott Manjaromon 60 service van, a frissen telepített Ubuntumon 74, úgy, hogy nem is telepítettem még rá semmilyen csomagot. Összesen egy órát nem használtam, mióta telepítve van... olyan service-ek, mint a thermald, az apport, az openvpn, a cupsd, teljesen feleslegesen vannak fent. Szerencsére a whoopsie egy ideje már nem a rendszer része.

    A harmadik amit nem szeretek Ubiban, az erőltetett snap mánia. Volt időszak, amikor a Gnome számológép, ami natívan a Gnome, a Gedit, és mindenféle kis vicik-vacak program snapként jött az Ubuntuval. Most már e téren is sokat javult a helyzet, nem erőltetik annyira ezt a snap dolgot.

    A negyedik, hogy az Ubuntu nagyon sok programot patchel, amik sokszor nem sikerülnek jól.

    És úgy általában lassabbnak érzem az Ubuntu alapú disztrókat, nem csak a csomagkezelés terén, de mindenféle fájlműveletnél (pl. a tracker-miner-fs sokkal jobban dolgoztatja a HDD-t), de szerintem még az ablakanimációk is lassabbak.
    Ezen hátrányok nagy része az Ubuntu derivatívákat nem érinti, mert pl. a Mintes srácok is sok servicet kitakarítanak az Ubuntuból, de a lassúság ott is jelen van.
    Én egyetlen Ubuntu alapú rendszert használok, az Elementary OS-t. Itt is van service bőven (71), de nem azok, amiket az Ubuntu használ, hanem pl. a bluetooth (egy laptopról van szó). Mondjuk a cupsd itt is fent van... de snapd nincs, és telepítéskor nem kerül fel egyetlen snap csomag sem.

Új hozzászólás Aktív témák