Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #59534 üzenetére

    A Gentoora vagy LFS-re átállást én is fontolgatom, de aztán mindig arra jutok, hogy az Archcsal szemben nem adna már valódi előnyt, csak több időm menne el rá. Pedig biztos jó dolog, mikor mindent te fordítasz, úgy lesz a legmegbízhatóbb a bináris, úgy a gép procijához lesz optimalizálva a kód, ki lehet hagyni a binárisokból a debugging symbolst (igaz azt utólag is el lehet távolítani belőle), meg egyebek, a felhasználó dönti el, hogy milyen kapcsolókkal mit fordít bele a binárisba, nem kell csomagkarbantartóra várni, míg feltölti az új verziót a tárolókba, stb.. A kérdés csak az, hogy ezzel mennyivel lennék előbbre érdemben, mert ezek ma már a mai gépeknél meg friss rolling disztrókkal szemben már nem jelentenének sok pluszt.

    A systemd-re lehet haragudni, de az a jövő. A Linux folyton szabványosodik, a systemd is ennek a része, a fejlesztők munkáját van hivatva segíteni azzal, hogy elfedi a disztrók közötti különbségeket rendszerindítás és service/daemonkezelés terén, egyfajta közös pontot teremtve. Ahogy az X és a Wayland is arra van hivatva, hogy egységes API-t biztosítson a GUI-knak, WM-eknek, DE-knek. Ahogy nézem, a modern init-es rendszerek is már csak gányolások, mindenféle symlinkezéssel trükköznek, hogy úgy látszódjon megy a systemd is, de közben mégse, de muszáj így emulálni dolgokat, mert túl sok szoftver igényli már.

    A Pulseaudio meg nem azért lassú, mert annyira bloat, hanem pl. a prioritása is elég agresszívre van beállítva a legtöbb disztróban, de azért, hogy valós időben ne szakadozzon a kapcsolat a hangszerverrel, meg ne legyen nagy latencyje.

Új hozzászólás Aktív témák