Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz migabi24 #19813 üzenetére

    Ha a tápegység kettős szigetelésű (azaz hálózati dugója nem védővezetős), megpróbálhatod a kimeneti (DC) negatív pontot leföldelni, a teszt kedvéért.

    Vagy földeléses tápegységet alkalmazni, aminél a védővezetőt eleve összekötik a DC negatív ponttal.

    Alapvetően egy kettős szigetelésű készüléket nem szabad földelni, miután a szabványalkotó ezt a megoldást biztonságosabbnak tekinti, mint a földeléses rendszert. Utóbbit azon készülékeknél alkalmazzák, aminek korrekt kettős szigetelése nem kivitelezhető (fűtőszál stb.) tehát itt a védővezetőt csak jobb híján alkalmazzák, miután van egy elvi aggály, hogy netán azon keresztül máshonnan visszatérő feszültség gondot okozhatna egy hibátlan gép érintésekor is.

    De azért erre elég kicsi az esély, nem véletlenül használjuk a mindennapokban a földelt rendszerű készülékeket is. Pláne ma már FI-relé / EPH is besegíthet ilyen bajok kivédésében.

    Vízvezetékre, radiátor stb. nem szabad kötni (pl. esetedben a negatív pontot), mert hiba esetén feszültséget küldhetnél a csőrendszerre. Noha tesztként érdekes lehetne (megszűnik-e ettől a zavar), de határozottan tiltott ilyet tenni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák