Új hozzászólás Aktív témák

  • H A M M E R

    csendes tag

    Sziasztok,

    Én 31 éves vagyok mérnök informatikus (egyetemi) diplomával.
    Úgy látom a hozzászólok többsége programozó (alkalmazás fejlesztő). Ne azonosítsuk az informatikust az alkalmazásfejlesztővel. Ezen kívül sok más informatikus is van, és egész más bért kap pl.: egy Java fejlesztő vagy egy help deskes, aki kicseréli a tonert, vagy beállítja a windows-t a PC-n. A java fejlesztő lehet hogy 600 K t kap kézbe, a windows beállító lehet hogy 60 K-t.

    A friss diplomás fizetésekre visszatérve, amikor én végeztem az egyetemen, az kapott bruttó 350 K kezdő fizut (a diploma megszerzése utáni 8 órás állásban), aki jól beszélt angolul és suli mellett már egy-két évet dolgozott éhbérért gyakornokként. De mivel ők már dolgoztak korábban, így ezt nem nevezném kezdő fizunak. 2-3 év tapasztalattal meg egész más fizuk elérhetők.

    Jó lenne ha nem csak azt írnák itt le az emberek, hogy mennyit keresnek, hanem az egyéb munkakörülményeket is. Gondolok itt arra, hogy én pl. egy irigylésre méltó összeget kerestem, de azért cserébe éjjel is felhívtak telefonon, mivel Amerikába vagy épp a távol keleten akkor volt nappal, gyakran este szóltak, hogy baj van és reggelre meg kell csinálni valamit, és gyakran pénteken derült ki, hogy hétvégén is dolgozni kell. Teljesen tervezhetetlen volt az életem. Olyan dolgokról meg nem is beszélve, hogy 30 fő felett voltunk egy irodában ami engem kifejezetten zavart, hogy folyamatosan vitázni kell, hogy hány fokra legyen állítva a légkondi, felkapcsoljuk a villanyt vagy ne meg ilyesmi. Most lényegesen kevesebbet keresek, de max napi 8 órát melózok és jól érzem magam.

    Az egyetemre visszatérve mi is 300-an kezdtünk és 50-en végeztünk, és kb. 10-en végeztek 5 év alatt. Én az elején bántam, hogy nem fősulira mentem, mert azok az ismerőseim, akik nem mentek egyetemre, amikor én pályakezdő voltam, már lényegesen többet kerestek nálam, mivel nekik már volt pár év tapasztalatuk. Most már nem ez a helyzet.
    Az egyetem azért jó, mert nem csak programozni tanulsz és nem csak egy területet mutatnak meg.
    A Matlabtól az Oracle-n keresztül a Pro engineerig sok mindennel találkoztam és könnyebb volt eldöntenem, hogy mi tetszik, mivel akarok foglalkozni később. Nem is fejlesztő lettem.

Új hozzászólás Aktív témák