Új hozzászólás Aktív témák

  • C4mp3r

    addikt

    válasz manchester85 #61448 üzenetére

    no igen, sparknotes nagyon hasznos kis dolog, de ovatosan kell hasznalni, mert par csoporttarsam kapott mar vissza elegtelen esszet plagiarism miatt :D bukta is a kurzust. en alapvetoen szeretek olvasni, de csak azt ami erdekel is. nagyon sokat szenvedtem az angol irodalmas orakkal, meg holnap lesz tombositve kanadisztika delutan kettoig, az sem tartozik a kedvenceim koze. :)

    En amugy nem hiszek abban hogy X éves korig lehet egy nyelv az anyanyelved. Habár biológiailag ugy alakul ki a nyelved is gyerekkorban, de évtizedek alatt simán átvált az egyik nyelv a másikra.

    termeszetesen, ezzel nem is kivanok vitatkozni, de az o eseteben nem ez all fent, koznapi interakcio szempontjabol talan nem is fontos, vagy nem is jelenik meg az anyanyelv fontossaga, de pl. ha a gyerek fordito akar lenni, akkor eleg fontos, hogy milyen nyelven gondolkozik, melyik nyelven kapja az intuiciokat. mert persze, volt phonetics meg phonology kurzusom, meg lehet tanulni, hogy mi a tense meg lax vowel illetve ha bizonyos helyen all egy maganhangzo akkor igy kell kiejteni a szot, de ez nem helyettesiti az anyanyelvi inuiciot. forditasnal ezert lenyeges pl. h legyen azert egy anyanyelvi lektor, aki eszreveszi a hibas dolgokat.

    nord: Második szomszédunkban az egyik szülő magyarul (anyanyelvén), a másik németül (anyanyelvén) beszél a gyermekeivel, születésüktől kezdve. Azon kívül, hogy mázlisták a kölykök :D melyik az L2?

    nem tudom, nem ismerem oket es eleg nehez lenne megmondani, ez a gyerektol fugg. valoszinuleg az, amit tobbet hasznal es jobban szeret hasznalni, mert egyszerubben fejezi ki magat rajta.

    Totheground: ezzel is vigyazni kell, mert a tul sok anglicizmus sem kivantos egy bizonyos ponton tul. ebbe a hibaba estem en is, es neha megtorpanok beszed kozben, mert epp nem a magyar szo jutott eszembe. ez valos problema, es ra kene fekudnom a magyar nyelvu irodalmak olvasasara, mert ilyen szempontbol sajnos eleg szegenyes a szokincsem

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák