- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fpeter84
senior tag
válasz lolka1980 #46950 üzenetére
Szerintem a linkelt "esőérzékelő" csak játék. Kint hamar koszos lesz, a koszon hosszan megmarad a víz és falsot érzékel... Inkább egy valódi páratartalom-érzékelőből indulnék ki mint [link] vagy [link] - ezekhez persze már kell mikrokontrolleres feldolgozás is, de lehet találsz arduino vonalra komplett projekteket...
-
Kernel
nagyúr
válasz lolka1980 #46950 üzenetére
Nem tudom, maga a szenzor mennyire válik majd be a gyakorlatban, de a párosítást egyébként eltaláltad, mert az LM393 kimenete nyitott kollektoros (GND-re zár), a relés panel bemenete pedig ahhoz pont illeszkedik.
Itt írtam a reléről, miszerint a bemenetet GND-re kell zárni, akkor húz meg.
A relé 1 db váltóérintkezővel rendelkezik, azt már igény szerint be tudod kötni, hogy nyitni vagy zárni szeretnél vele.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
fpeter84
senior tag
válasz lolka1980 #46958 üzenetére
Igen, ilyesmire gondoltam - jó a nano, micro, mega, stb bármelyik. Valóban picit nagyobb projekt egy digitális érzékelő olvasása és a feltételrendszer kitalálása, főleg ha még nem is foglalkoztál ilyesmivel, de pár $-t megérhet hogy elkezdj vele játszani, aztán ha rákapsz az ízére akkor idővel biztosan sikerül, meg persze jönnek a további ötletek is!
(#46962) dave0825
A kínai nano/uno/stb klónok akkus üzemeltetéséhez vedd hozzá azt, hogy ezeken általában AMS1117-5.0 a feszstab típusa, amire jópár doksit lehet találni, van amelyik az absolute max rating Vin-re 18V-ot ír, de van ami csak 12-t. Ez még így elmenne akkuról, de ha töltőre dugod vagy autóban üzemeltetnéd akkor hamar megsülhet - én is így jártam egy kínai nano klónnal, pár napig ment az autómban aztán úgy megdöglött hogy még az USB>soros csipp se reagált többé csak melegedett rondán az egész...
-
Kernel
nagyúr
válasz lolka1980 #47806 üzenetére
4 vezeték az valószínűleg 2 db, egymástól szigetelt tekercs, ami könnyen kimérhető (főfázis + segédfázis). Vagy munkatekercs, indítótekercs néven. Általában segédfázis tekercse vékonyabb, nagyobb ellenállás mérhető.
Ha a segédfázis hasonló vastagságú és ellenállású, akkor nagyobb valószínűséggel üzemi kondenzátoros.
A motor teljesítményét méret alapján meg lehet saccolni, áramrelét is lehet hozzá saccolni, végeredményben pedig úgyis kiderül a próbaüzemnél, hogy stabilan meghúz, elenged, normálisan kapcsol, vagy nem. Egy ilyen motor nem ég le azonnal, a kísérleti szakaszban van idő áramtalanítani, melegedést figyelni.
A relés indítókondi is kitalálható próbával. Addig kell növelni, míg stabilan bepöccenti a motort. Nagyobb érték felesleges, illetve túláramot okozhat, utána pedig úgyis lekapcsolódik. Ha a kondenzátor kevés, a motor csak búg, nem bír elindulni, csak ha belököm valamelyik irányba.
Üzemi kondenzátornál célszerű ampermérőt beiktatni mindkét tekercs körébe. A segédfázis árama közelítse meg a főfázis áramát. Háromfázisú motor felhasználása esetén szintén.
Háromfázisú motornál a kisebbek (1-2 kW alatt) csak 230 V-os tekercsekkel rendelkeznek általában, ezért csak csillagba köthető.
Szinkron fordulatszám a póluspárok száma alapján kalkulálható (50 Hz / p), csak ehhez sajnos szét is kell szedni a motort. Az aszinkron fordulat ennél valamivel kevesebb, a terhelésfüggő slip miatt.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest