Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz BigBlackDog #42269 üzenetére

    8 V azt jelenti, hogy 4 V esik a tranzisztoron (C-E között mérve), vagyis 4x0,1 = 0,4 W teljesítmény távozik a tranzisztoron, hő formájában.

    Egy ilyen aránylag kis hűtőbordát az is elég jól fel tud melegíteni, ami látszólag soknak tűnhet, de ilyen tranzisztoroknál még az is elfogadható üzemi hőmérsékletnek számít, amikor kézzel már alig érinthető, olyan forró. Sok gyári készülékben tapasztalható ekkora hőmérséklet az áteresztőtranzisztorok, "stabkockák", diódák érintésekor. De attól még az évtizedekig működhet, vagy amikor szervizbe kerül, akkor is más baja van, nem ez.

    Van egy ilyen "ökölszabály" is, hogy amíg kézzel tűrhető hőmérsékletű, addig bírja a szilícium, nem kell aggódni miatta.

    Amikor maximumra feltekered, ez az áramkör nem tudja elérni a 12 V tápot, a C-E között marad még valamennyi feszültség (0,8-1 V körül), ami az árammal szorozva szintén okoz némi melegedést.

    Ha viszont a terhelést megszakítod, nulla áram esetén ki kell hűlnie teljesen, bármilyen potméter állásnál. Ezzel lehet bizonyítani, hogy nem folyik el áram másfelé sehová. Akkor viszont nincs mit tenni, tranzisztort is rakhatnál be bármilyet, az UI szorzat annál is ugyanannyi lenne, pont ugyanannyit kell elfűtenie.

    Gyakorlatban inkább arra kell vigyázni, hogy a szigetelés nélkül a kollektoron ott a 12 V, nehogy hozzáérjen valamihez. (A paszta nem szigetelés, ezt csak azért írom, mert volt már, aki azt hitte.)

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák