Új hozzászólás Aktív témák

  • denesdr

    addikt

    válasz python1 #180896 üzenetére

    Nem feltétlenül kell fázisban lennie, ha a 24dB/oktávos Butterworth filtert raktál rá (feltételezve, hogy a hangszórók akusztikusan is követik ezt), mert a Bw váltás nem in-phase váltás, vagyis úgy kapod a lapos eredő átvitelt, hogy a váltásban résztvevő hangszórók nincsenek fázisban egymással és a váltási pont a hangszórók -3dB pontján van, máskülönben ha fázisban lennének, akkor egy 3dB-es hupli keletkezne a váltási pontban.
    In-phase váltások a Linkwitz-Riley váltások, ahol úgy kapunk lapos eredő átvitelt, hogy a hangszórók fázisban vannak egymással, tehát a váltási pont a hangszórók -6dB pontjára esik.

    De mivel több infót nem adtál meg, csak hogy Bw 24 szűrést használsz, így nem lehetünk benne biztosak, hogy pontosan mi is történik nálad.
    DSP-vel a hangfal váltását úgy érdemes megcsinálni, hogy először is kilapítod a hangszórók saját átvitelét, 24dB/oktáv váltás esetén a váltási ponttól legalább 1 oktávra, majd ráteszed a kívánt váltási szűrést (Butterworth, Linkwitz-Riley stb), így biztos lehetsz benne, hogy az akusztikus görbék megfelelően fogják követni a váltási szűrő görbéjét.
    Egyébként a Butterworth filtert alapvetően nem hangsugárzókhoz találták ki, a Linkwitz-Riley-t viszont igen.

Új hozzászólás Aktív témák