Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz VoidXs #169017 üzenetére

    Egy hozzáértőtől szeretnék kérdezni e témakörben. Úgy látom most a topikban kiemelt figyelmet kap a 38-40 Hz és az az alatti tartományok.

    Konkrétan néhol valami olyasmi jutott eszembe nézve a képeket, mintha "kicsi" lenne a helyiség amiben mérik. Egy távoli emlék alapján valami olyasmi dereng nekem, hogy az emberi halláshoz "illene" legalább egy félhullámnak meglennie. Ez ugye 40 Hz -et és szobahőmérsékletet feltételezve a teljes hullám olyan 8,5 méter lenne. Azaz pl. ha elkezdünk 40 Hz alá merészkedni jócskán, akkor mondjuk 4,5 méteres vagy kisebb szobát feltételezve hamar elromlik az élmény. Ez első körben nem is annyira a műszeres méréssel kapcsolatos kérdés mint inkább az emberi anatómia, konkrétan a hallással kapcsolatos ...

    Itt most több kérdésem is lenne. Az egyik, hogy a fentebbiek mennyire állják meg a helyüket? Továbbá mennyire éri meg ilyen 20-30 avagy akár 40 Hz -ig bezárólag foglalkozni a dologgal mélységeiben, ha mondjuk a helyiség nem felel meg a fentebbi kitételnek? Ugye elméletileg, ha a félhullám sincs meg, akkor a fentiek alapján a feltételezésem szerint abból már sokat nem hallunk ...

    A másik kérdés - a műszeres mérésekre mekkora befolyással bír a helyiség mérete ebben a frekvenciatartományban. Azaz a helyiség más paraméterét nem figyelembevéve - csak a méretét és elméletben. Most nem a végletekre lennék kíváncsi - pl. tudom, hogy egy katedrálisban teljesen máshogy működnek a dolgok, mint egy nappaliban ... :)

    A fentebb említett torzítások a feltételezésem szerint két fő oka lehet:

    - az egyik a hangdobozok nem kellő méretezése illetve mérete. Szerintem ez lehet a fő ok talán,
    - a másik, hogy "pestiesen szólva" esetleg pl. a mélynyomók rezgetik a keretet amiben vannak és annak "visszahatása" okozhatja azokat a frekvenciagörbéket amiket láthatunk fentebb.

    Tudom "látatlanban" nem feltétlenül merészkednél ilyen dolgokba, de ezek a feltételezések mennyire állnák meg a helyüket?

    A válaszodat előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák