Új hozzászólás Aktív témák

  • krichd1

    addikt

    válasz bajnokpityu #129227 üzenetére

    Szemléltetésként nézzünk másik példát. Ribbon panelsugárzók, Magnepan paletta, sztereó. Ahogy mész felfelé a legkisebbtől legnagyobbig, egyre nagyobb méretű hangot tudnak, persze ezzel együtt egyre nagyobb szobát és hallgatási távolságot is igényelnek, de így egyre közelebb kerülünk a valós arányokhoz. Azt most tegyük margóra, hogy a karakterük is változik, most lényegtelen. Viszont abban nagyon hasonlóak, hogy mindegyikhez kell szubláda, hogy tisztességgel meglegyen a mély tartomány is, abban a méretű szobában, ahol egyébként már ki tudnak teljesedni.
    Gondolom hasonló lehet az oka centereknél is. Mivel a legnagyobb álló hangdobozoknak is kell legalább 40 négyzetméter és így valószínűleg már jobban kijönnek a 25cm-es mély-középpel összességében. Akár háromutas konstrukcióban is középmély hangszóróként. Persze megtehetnék azt is, hogy tesznek bele több 16,5cm-es mélyközép hangszórót, ahogy az manapság divatos, még mélysugárzóknál is. Általában azzal szoktak érvelni, hogy kisebb hangszórónak, kisebb a "mozgó tömege", így az erősítőnek könnyebb az kontrollálni stb... Szerintem meg csak sóherek kifejleszteni többféle hangszórót, így olcsóbb egy fajtából egyre többet belerakni a hangdobozba felfelé menve a ranglétrán. High-end típusoknál már azért vannak kivételek, jó példa erre az előbb linkelt Grande Utopia.
    Vagy ott a hangosítási vonal, itt használnak 12", 15" mély-közép hangszórókat is, aztán mégis ott vannak mellettük a szubok. :)

    Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

Új hozzászólás Aktív témák