Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    válasz GoTReX #82619 üzenetére

    Kétféle megközelítés van zsírégető edzés terén. A közös pont az, hogy állóképességi mozgásformával végzed az edzésed, lehet futás, kerékpározás, úszás, evezés, gyaloglás, de még könnyű súllyal köredzés és négyütemű fekvőtámaszozás is.

    Az egyik megközelítésben alacsony intenzitással, aerob zónában maradsz, ilyenkor minimum 40-45 percet illik az edzésre szánni, mert ilyen terhelési zónában körülbelül fél óra alatt ürülnek ki a szénhidrát raktárak. (Az reggeli, "éhgyomorra" végzett mozgásnál minimálisan kevesebb ez az idő, szóval ott se úszod meg 15-20 perc alatt.)

    A másik az intervallum módszer, itt rövid bemelegítés után nagyon magas intenzitású és pihentető szakaszok váltják egymást. Mindenképp a felsőbb terhelési zónában, anaerob pulzustartományban kell lenniük a munka szakaszoknak. Ennek az az előnye, hogy időt spórolsz meg vele, az edzésidőd 15-20 percre csökken melegítéssel együtt. Maga az edzés kevesebb kalóriát igényel, viszont jelentős "afterburn" hatás jelentkezik, a nap során folyamatosan magasabb szinten pörög a zsíranyagcsere. Hátránya, hogy nagyon megdögleszt, illetve megfelelő alap edzettség nélkül sérülésveszélyes. Haladóbb állóképességi szinten levő sportolóknak és vérnyomás, szív és egyéb keringési panaszokkal nem küzdőknek lehet ajánlott ez a módszer, illetve állóképességi számokban versenyfelkészülésnél.

    Ha nem vagy tapasztalt, az első fél évben semmiképp nem ajánlom az interval módszert, a max pulzus 90%-a fölött lenni tartósan nem könnyű dolog, rosszullét, ájulás és egyéb dolgok jelentkezhetnek a megfelelő felkészülés hiányában. Ennek ellenére nagyon jó dolog, mert még az erőszintre, illetve a hipertrófiára is hatással van, tehát több pozitív dolog is összetevődik. Rávezetésnek az említett alap állóképesség felépítése a fontos. Minimum 2, gyúrás mellett szerintem maximum 3 a célszerű hetente, végig aerob zónában, tehát oda kell figyelni, hogy nem léphetsz ki a tartományból. Ehhez egy pulzusmérő elengedhetetlen.

    Pulzustartományokról.

Új hozzászólás Aktív témák