Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz TechN7ne #51058 üzenetére

    Köszönjük az őszinte bemutatót.

    Az én helyzetértékelésem:
    Meg is van a hardverkörnyezetből fakadó jelenséged, legalább is a fotó alapján.
    A VGA ventijeidnek kéne elszívnia az SSD bordái körül megrekedő és magától csak nagyon lassal távozó meleg levegőt (hiszen ott egy "fal" a VGA felette, valamint az is melegszik alapjáraton is), de a fotó alapján fél passzív módban használod a VGA-t.
    Tehát csak akkor szívják el az SSD meleg levegőjét nagy sebességgel, ha meghajtod a VGA-t, de akkor meg a saját közeli hősugárzása visszafogja a hatékony hőelvonást. Tehát ha felpörgeted a VGA-t, pl Furmark-al, majd leterheled az SSD-t nagy fájl másolással, akkor is magasabb lesz a hőfok mint 50 fok, a hardverkörnyezet miatt.

    Az A2000-el is ez a helyzet, az is csak akkor kapna a VGA kipuffogásából kellő légáramot ha meg van hajtva, csak az ugye kevesebb meleget fejleszt maga körül.
    Bár azért ott legalább a CPU hűtő ventije képes valamennyire megmozgatni maga körül a levegőt, de azért eléggé holttérben van az a slot is. De az is csak a "kémény" hatás miatt működik, a legjobb lenne egy felülről lefele fújó CPU venti az SSD szempontjából.

    Tehát a lényeg:
    A fentebb írt, túl kevés közvetlen légáramod miatt melegszik fel az alsó slotban az SSD-d. Többször le lett írva, hogy aktív légáramnak kell odajutnia, a ház eleje túl messze van.
    Én is ilyen környezetben használom, muszáj voltam az oldallara felkötni egy ventit, amivel oldalról, jóval közelebbről küldök rá légáramot, mint ami az előlap irányából érkezne.
    A fújt levegő ereje sokkalta gyorsabban elveszik mint azt egyesek gondolják, ezért kell közelebbről, mert nincs "zárt légcsatorna" az SSD-ig, így hiába emeled fel a az előlapi venti fordulatszámát, oldalirányba szépen elterül légmennyiség.

    Visszatérve a 980 vitára, én továbbra is elképzelhetőnek tartom, hogy a fenti szituáció miatt az is felmelegszik 70 fokra, ami egyébként csak 60-ig melegedne, mert benn reked a meleg levegő.

    Jó lett volna úgy tesztelni, hogy oldalról egy legalább 80 mm-es ventit járatsz és úgy is teszteled terhelés alatt a 2 példányt, akkor valóban látnánk mi földi halandók is hogy kinél van a süti.

    De mindenképp köszi a visszajelzést, hogy a fenti környezetben nem csak nálam, másnál is szükség lehet oldalsó ventire a kellő hatékonyságú légáram érdekében, már a 980 esetén is, ezt mindenképp érdemes belevenni a jövőbeni ajánlásokba.
    Már ha valaki nem csak átlagos felhasználásra használja a gépet, hanem rendszeresen nagyobb méretű fájlokat másolgat, naponta többször.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák