Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    Sziasztok!

    Az elmúlt hónapokban több alkalmam nyílt a Pioneer BDP-170-es lejátszómat alaposabban tesztelni, és több meglepő észrevételem van, valamint minden tapasztalat újabb kérdéseket vetett fel:

    1. Nem tudom eldönteni, hogy az 1080p felkonvertálás jól működik-e, vagy sem!? Ugyanis előtte egy, a TV-vel SCART csatlakozóval összekötött Philips DVD lejátszón néztem filmeket, és mindig az analóg jelátvitelnek tudtam be a legtöbb film "zizis" képét. Nagyon vártam már, hogy BD lejátszóm legyen, HDMI csatlakozóval... mindig mondogattam, hogy "most majd"....

    A legtöbb film esetében viszont nem érzek olyan képminőségbeli javulást, amit a felkonvertálástól vártam. :(
    Persze a jelforrástól is függ, mert mondjuk az "Utolsó cserkész" DVD képminőségén nem lehet segíteni, miközben a Gyűrűk Ura, vagy a Hobbit DVD filmek már-már Blu-ray film minőséget produkálnak.

    Szóval az egyébként is jó minőségű tartalom mellett azért érezhető a felkonvertálás hatékonysága.

    Csak éppen én arra számítottam, hogy a rosszabb jelforrással is kisebb "csodát" tesz majd ez a technológia...

    - Irreális elvárás volt ez?

    2. Minek hívják azt a jelenséget, hogy a jobb képminőségű DVD filmeket, ill. BD filmeket 1,5x gyorsítással nézve lesz igazán élethű a kép?

    Nehéz ezt így leírni, de megfigyeltem, hogy sem 1x sebességen, sem a többi sebességgel "tekerve" nem tud olyan jó képet produkálni egyetlen film sem. Viszont 1,5x sebességen egészen valóságszerű, valós térérzettel, és elképesztő képélességgel. Még a minimális képzaj is eltűnik, olyan, mintha valami 4K-s "csúcs demo"-t nézne az ember.

    - Mi okozza mindezt?

    3. Miért nem lehet egyes filmeket 1,5x sebességgel futtatni? Nem jöttem rá, hogy a lejátszó mi alapján válogat, de az egyébként sajátjának tekinthető fent említett funkció egyes lemezeimnél egészen egyszerűen hiányzik. Normál lejátszást követően rögtön a 2x sebesség következik... kb. minden harmadik megtekintett BD film esetében. Sőt, ha jól emlékszem pár hete egy olyan DVD filmbe is belefutottam, ahol szintén nem volt elérhető a 1,5x sebesség opció.

    - Mitől lehet ez?

    Megköszönöm, ha segítetek eloszlatni a kételyeket!

    Üdv: Piftuka

    [ Szerkesztve ]

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák