Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Két elméletem is van, hogy az Nvidia miért vehette meg az Arm-t. A kettő nem mond ellent egymásnak.

    1)
    Túl a zsíros szerver bizniszen, amit mindenki tud, de azt is tudja mindenki, hogy azért azt le lehetett volna fedni licenceléssel is, Az nvidiát valójában nem a hardvergyártás motiválja.
    Sokan várnak ezzel váltást például a MS és Sony valamelyike részéről Arm+Nvidia összetételű konzolra. Bár nem állítom, hogy ez nem történhet meg, de az nvidiának szerintem nem ilyesmi a célja.

    Az nvidiának van a Geforce Now nevű cloud gaming szolgáltatása. Azt biztos minden cég látja, hogy hatalmas üzlet van a micropaymentekben, illetve a szolgáltatási előfizetésben. (A cloud mellett szól az, hogy az előfizető olcsóbban megússza, mintha egyszerre kéne egy nagy hardverbe beruháznia és a hardver gyártójának/üzemeltetőjének is olcsóbb, mert jobb a kihasználtság)
    A Sony és a MS is tart efelé, a Googlenek ott a Stadia és lehet, hogy van/lesz még egy két játékos.

    Az világos, hogy a cloud gaming egyik rákfenéje a késleltetés. Már régóta spekulálok arra hogy a cloud gaming nagy találmánya majd az lesz, hogy az igazán jó élményhez szükség lesz egy nem túl erős kliensoldali eszközre. (egy konzolra, mint amilyen az nvidia shield)
    Nem azért, hogy azon fusson a játék, hanem azért, hogy a végponti műveleteket azon lehessen elvégezni:
    - A szerver alacsony felbontásban, tehát gyorsan, alacsony késleltetéssel generálja a képkockákat, amik mivel kisméretűek, ezért gyorsan, alacsony késleltetéssel jutnak el a végponthoz.
    - A végponton viszont szükség van egy olyan (DLSS-képes) eszközre, ami elvégzi a képminőség feljavítását, felskálázást, stb-t

    Ez biztosan
    - lényegesen jobb késleltetést
    - jobb minőséget (4K, vagy RTX) ,
    - az alacsony felbontáson való képgenerálás miatt alacsonyabb működtetési költséget
    - alacsonyabb és olcsóbb internetkapcsolatot igényő szolgáltatást
    eredményezne minden más olyan versenytárshoz képest, akik hagyományos módon eredeti méretben és minőségben közvetítik a képeket.

    Ilyen kliensoldali készülék persze lehet egy konzol, egy tévé vagy akár egy telefon is.
    Az Nvidiának egyrészt azért kell az Arm, hogy ezt a funkciót, ami az ő szolgáltatásához kötődik ne csak egy általa gyártott készükkel lehessen megkapni, hanem ingyen odaadja minden Arm készülékbe. Így az arm készülékeken a GFN cloud gaming szolgáltatás minden másnál lényegesen jobb lehet.

    Amije nincs az Nvidiának és fontos a késleltetéshez, az a peremszerver. (vö Google, MS)
    Az Nvidia már most is partneri viszonyban van számos kábel/internet szolgáltatóval.
    A másik ok, ami miatt az Arm kellhet az Nvidiának az pedig az, hogy kvázi ingyen adjon ARm szervereket Geforce kártyákkal kábel/internet/szerverhosting/cloud szolgáltatóknak, akik a szerverek elhelyezését végzik és ennek költségeit viselik, cserébe rendelkezésükre bocsátja a GFN által nem használt erőforrásokat. Így az nvidia is peremszerverekhez jut, miközben építi az arm szerverek iránti igényt.

    2) A TSMC kezd eléggé monopol helyzetbe kerülni. Előbb utóbb elkezdheti felverni az árakat, ha nagyon elhúz a Samsung mellett, aki gyakorlatilag az egyetlen bérgyártó, aki versenyképesnek mondható technológiával talpon maradt.
    Ha a TSMC monopol helyzetbe kerül, akkor levarrhatja a teljes félvezető iparágról a profitot.

    Az Nvidia most a Samsung gyártósoraira "kényszerült". Világos persze, hogy ez nem olyan kényszer, hogy kiszorult, hanem osztott-szorzott és úgy gondolta, így jobban megéri, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy nem akarta megfizetni azt az árat, amit a TSMC mondott.

    Pletykák még szóltak is arról, hogy az Nvidia a Samsunggal való kacérkodással próbálja árcsökkentésre bírni a tSMC-t, aki viszont a végén azt mondta, köszi szépen, nélkületek is tele a gyártósor.

    A tendencia arra vonatkozólag, hogy lassan mindenki lemarad a TSMC mögött világosan látható.
    Az Arm jellemzően egy új proci bemutatásakor a TSMC-n tesztgyártott, vagy legalábbis oda tervezett lapkával demózza az előrelépést.

    A kérdés az: vajon megér-e az Nvidiának $12b dollárt és "néhány" saját részrvényt, hogy átterelje az ARM licencelőket (ugye nyilván nem feltétlenül kell itt a top cégekre gondolni, mint az Apple) a Samsunghoz és ezzel többek között letörje a TSMC árait?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák