Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz HSM #7540 üzenetére

    Neked meg annyit, hogy szerintem objektíven is kijelenthető hogy megfelelő skálázással javítható az eredeti alacsonyabb felbontású kép HA a kijelző natív felbontására nagyítva akarod nézni.

    Nem, ez badarság. Ami nincs benne a forrásanyagban, az nincs benne a forrásanyagban. Ez ilyen egyszerű.

    Ezek csak viszonylag egyszerű resample algoritmusok, nem vérmágusok alkotta bűbájok. Ami nem volt rögzítve az anyagban (nem is látta a kamera sem, vagy elveszett az információ a feldolgozások során), azt nem fogják neked kitalálni, hogy volt ott. Amiről nincs adat, az ismeretlen. Amiről van, annak viszont illik egzaknak maradnia, nem mesterségesen módosulnia.

    De mondok inkább egy példát:

    Festek neked egy képet 200 ecsetvonással egy nőről, aki csak a képzeletemben létezik.

    Megnézed a festményem és azt mondod nekem, hogy ez így nem elég jó, mert nem látod milyen sűrű a nő haja, meg amúgy is túl homályosak a kontúrok.

    Na már most, ha te behúzol még 500 ecsetvonást a festményemre (de a helyesebb az lenne, hogy ráuszítasz egy számítógépet, hogy húzza be ő) abból nem fogod megtudni, hogy az én képzeletbeli modellemnek milyen a haja. Ugyanakkor ezzel tönkreteszed a festményt. Innentől kezdve már nem az én művészi alkotásomat képezi, hanem a te munkád lesz, aminek minden újabb ecsethúzással egyre kevesebb köze van az én eredeti festményemhez.

    Ha eladtam neked és kifizetted, akkor legfeljebb a szívem fog fájni miatta, de a saját szíved joga, ha mégis ezt teszed. De objektíven nézve te tönkretetted a festményem. Még akkor is, ha az enyém 100 emberből 99 szerint béna volt, a tiéd pedig 100-ból 98-nak jobban tetszik.

    ----

    Amiben igazad van, és már én magam is leírtam, hogy így van, az az, hogy ha kénytelen vagy újramintavételezni a képet, akkor van különbség az egyes algoritmusok közt, és lehet találni olyat is, ami kellően közeli eredményt az eredetihez, és olyat is, ami nem, ugyanakkor a sok embernek szubjektíven tetszetősebb.

    Na de nem innen indult ez az egész, hanem onnan, hogy valaki azt állította jobb 4k-s megjelenítőn nézni az 1k-s anyagot, mint 1k-s megjelenítőn. Márpedig szigorúan objektíven nézve ez hülyeség.

    Sőt, ha valaki csak az újramintázási algoritmus mellékhatásaként keletkező élesítésre hajt, ahhoz nem kell nagyobb felbontású megjelenítő, anélkül is rá lehet ereszteni élesítést. Vagy fel lehet nagyítani és visszakicsinyíteni, ha ennyire tetszik a ringing, alising és hasonló artifact özön.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák