Egy olasz médiacég több százmillió euróra pereli a YouTube-ot

A Viacom híres-hírhedt egymilliárd dolláros követelése után a Google-nak újabb perrel kell szembenéznie, ezúttal Európában. A Silvio Berlusconi médiacsoportjához tartozó Mediaset nevű olasz kereskedelmi televíziós társaság tegnap bejelentette, hogy megítélésük szerint az évek során a YouTube-on található jogvédett műsoraik miatt a vállalatot körülbelül 500 millió eurós kár érte.

A panaszos olasz cég szerint a népszerű videomegosztó oldalon körülbelül 4600 videójukat és klipjüket találták meg, s ez az összesen 325 órányi anyag mintegy 315 672 nézői napot jelent, s ebből jön ki az 500 milliós kár, de ez még csak a kezdet lehet, mert a kiesett hirdetési bevételeket még nem számolták ki pontosan. A médiacég talán azért „kapott vérszemet”, mivel egy spanyol bíróság épp egy hete tiltotta meg, hogy a YouTube-on a Telecinco tévétársaság (mely szintén Berlusconi érdekeltsége) adásaiból felvett részleteket tegyenek közzé.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy a Viacommal folytatott birkózás folyamán az amerikai bíróság a felhasználói adatok anonim módon történő kiadására kötelezte a Google-t, mely adatokkal a jogsértések fennállását kívánja bizonyítani az amerikai médiacég.

A már a felvásárláskor előre látható szerzői jogi perek kapcsán a Google  egyébként kettős taktikát alkalmaz. Egyrészt folyamatosan jelzi készségességét, mely szerint a jogvédett anyagok tulajdonosainak panaszai nyomán a konkrétan megnevezett és bizonyítottan a panaszos illetékességi körébe tartozó anyagokat azonnal eltávolítják. Erre már több példa is volt, sőt egyfajta tartalom-ellenőrző rendszert is bevezettek a kétséges jogállású anyagok könnyebb megtalálására. Ugyanakkor arra nem hajlandóak, hogy előzetes szűrést alkalmazzanak, és saját hatáskörben sem végeznek ellenőrzést, csak akkor, ha konkrét igénnyel jelentkezik valaki.

Másrészt viszont a kártérítési kötelezettségüket minden egyes esetben tagadják, s mindezidáig sikeresen hivatkoznak az ide vonatkozó amerikai szabályozás (Digital Millennium Copyright Act – DMCA) azon rendelkezésére, mely szerint a szolgáltató nem felelős a felhasználók online cselekedeteiért. S amíg egy esetleges törvényi szabályozás ki nem emeli a YouTube-ot, illetve a Google-t a szolgáltatók köréből, vagy pedig más módon nem rendezik újra a kérdést – ahogyan a pedofil vagy terrorizmussal kapcsolatos internetes tartalmak esetében történik, melyek esetében igenis felmerül a szolgáltatói felelősség kérdése –. addig valószínűleg ez a szabályozás megvédi őket a hatalmas összegű kártérítések megfizetésétől.

De azt a jelen esetben nem szabad elfeledni, hogy ez a per Európában zajlik, ahol nem érvényes a DMCA, ezért valószínűleg az Unió bíróságáig is eljut majd az ügy.

Azóta történt

Előzmények