A Yahoo! bánhatja, hogy nem fogadta el a Microsoft ajánlatát

A Yahoo! a héten várhatóan takarékossági intézkedéseket, köztük újabb elbocsátásokat fog bejelenteni – tudósított vasárnap a Wall Street Journal.

A gazdasági lap azt nem tudja, hogy összesen hány embert kívánnak elküldeni, de az valószínű, hogy a leépítés a jelenleg 14 300 főt foglalkoztató cég minden részlegét érinti majd. A vállalat sajtókonferencia keretében számol be holnap a harmadik gazdasági negyedév eredményeiről, de annyit már tudni, hogy a részlegek menedzsereit felszólították arra, hogy dolgozzanak ki olyan intézkedéseket, melyekkel a működési költségeket 15 százalékkal lehet csökkenteni. Hasonló okból az év elején már 1100 alkalmazottól váltak meg. Egy belső informátorra hivatkozó blog szerint elképzelhető, hogy 3000 embert küldenek el.

Az utóbbi időben számtalan, bár áttörést nem hozó szolgáltatási és technológiai újítással próbálkozó vállalat helyzete egyébként cseppet sem reményt keltő. A jelenleg 17,88 milliárd dollárra értékelt cég részvényei egy héttel ezelőtt mélypontra süllyedtek: 11,37 dollárt értek a papírjai; 2003 márciusa óta nem állt ilyen alacsony szinten az árfolyam – pénteken végül 12,9 dollárral zártak. A hírhedté vált Microsoft-ajánlat még 47,5 milliárd dollárról szólt a cég egészére, majd pedig az utolsó körben, amikor már csak a keresőrészleget akarták megszerezni, 9 milliárd dollárt kínált Steve Ballmer a Yahoo! tulajdonosainak – akik most már talán bánhatják akkori döntésüket, hiszen a szokásos versenyhivatali vizsgálat idejére törvényességi aggályok miatt egyelőre fel kellett függeszteni a Google-lal kötendő reklámszerződés végrehajtását is.

Az internetes ikonnak számító vállalat sorsa mindenesetre minimum kétséges – ráadásul az sem tett jót nekik, hogy a legfrissebb felmérések szerint az amerikai keresőpiacon már csak a harmadikak, mivel a YouTube keresője megelőzte őket. S bár a Microsoft a múlt héten egy egymondatos közleményben tudatta, hogy eszük ágában sincs újra ajánlatot tenni, a gazdasági válság körülményei közepette egyik napról a másikra változhatnak meg a döntések. S a gazdasági lapok a Microsoft és a Google mellett újra és újra megemlítik azt is, hogy az amerikai piac távközlési óriása, az AOL élénken érdeklődik a Yahoo! iránt.

Azóta történt

Előzmények