Világrekordot döntött a PlayStation 3

Nagy lendületet adott a fehérjék szerkezetének – és ezzel számos ismert betegség – kialakulását (folding) vizsgáló folding@home projektnek, hogy a számításokat a csatlakozott számítógépek szabadidejében végző szoftvert PlayStation 3-ra is elérhetővé tették. Azóta közel 700 000 játékkonzol-tulajdonos ajánlotta fel gépe fölös kapacitását a célra, aminek köszönhetően az elosztott rendszer teljesítménye szeptember közepén meghaladta az 1 petaflopsot, azaz másodpercenként több mint 1000 billió művelet végrehajtására képes. Ez közel négyszer több „lóerő”, mint amellyel a világ jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépe, az IBM által épített BlueGene/L rendelkezik. A Stanford Egyetemen elindított folding@home ezzel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe mint a világ legnagyobb teljesítményű elosztott rendszere.


A PlayStation 3 processzora, a Cell

A projektben a komplex problémák vizsgálatához szükséges, erőforrás-igényes számításokat kis részfeladatokra bontják. Ezeket a csomagokat küldik el a részt vevő számítógépeknek, amelyek a processzor üresjárataiban dolgozzák fel az adatokat, majd az eredményt visszaküldik. A technikát számos kutatás során használták már; az egyik legismertebb ezek közül a seti@home, amely rádióteleszkóp-jeleket elemez földön kívüli intelligencia nyomait keresve – emlékeztet a BBC.

A folding@home márciusig kizárólag PC-ken futott. Addig körülbelül 200 000 számítógép csatlakozott a hálózathoz, amelynek teljesítménye 250 teraflops volt. A szoftver PlayStation-verziójának megjelenése 670 000 új belépőt hozott: ennek köszönhetően sikerült átlépni a lélektani teljesítményhatárt. A projekt munkatársai dolgoznak a PC-k grafikus processzorait munkára fogó változat elkészítésén is, ami – a konzolos változat további finomhangolásával együtt – akár meg is többszörözheti a már most világrekorder rendszer erejét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények